Common Ground: hoe maken wij onze belofte waar?

Begin deze maand mocht ik een sessie over Common Ground verzorgen op het congres van de VIAG, de Vereniging van Informatie- en Automatiseringsprofessionals in Nederlandse Gemeenten. Common Ground is een initiatief waar zowel gemeenten als leveranciers aan moeten bijdragen om het tot een succes te maken. Daarom een update: hoe maken wij onze beloften rondom Common Ground waar?

Voor een introductie over het onderwerp Common Ground, verwijs ik je graag naar ons artikel: 'Waarom wij in Common Ground beloven'.

Wat is onze belofte?

Wij omarmen Common Ground. Natuurlijk hebben wij het Groeipact ondertekend. Dat is een mooie intentieovereenkomst, maar het gaat er natuurlijk om dat je daarna ook in beweging komt. Zo hebben wij vorig jaar meegedaan aan de ZGW API Review sessies van VNG en waren wij één van de deelnemers van het Fieldlab Common Ground. Hier hebben wij samen met vier gemeenten, VNG Realisatie en drie andere marktpartijen laten zien dat de theorie van Common Ground ook daadwerkelijk te realiseren is.

Common Ground past dan ook mooi in onze filosofie ‘Van gemeente naar gemeenschap’. Common Ground brengt de backoffice van de gemeente dichterbij de inwoner. Het maakt gemeenten meer open en laat zien dat zij diensten verlenen aan mensen die je als klant zou kunnen zien.

Klanten actief betrekken bij de start en afhandeling van processen, zorgt voor efficiëntie in de organisatie en geeft de gemeenschap betere dienstverlening.

Lees ook: JOIN Klantcontact, common ground avant la lettre

 

Modern platform

Om de belofte waar te kunnen maken, heb je een modern platform nodig. In 2019 hebben we vol ingezet op technieken als Kubernetes, Docker en Rest API. We ontwikkelen ons cloud platform steeds verder door en we bouwen hier nieuwe toepassingen op.
Op deze manier bereiden wij onze producten voor op Common Ground. Daarbij is het natuurlijk ook van belang dat wij andere leveranciers treffen die hier mee bezig zijn. Anders heb je wel een stekker, maar geen stopcontact. Dit is een proces dat loopt, maar nog wel even gaat duren. Daarom verwachten we dat de bestaande StUF-koppelvlakken voorlopig nog blijven bestaan, naast de nieuwe ZGW API’s.

 

Common Ground in onze producten

Afgelopen maand hebben wij onze roadmap voor 2021 Q1 en Q2 gepresenteerd. Als we daar iets verder op inzoomen, zie je verschillende punten waarin de Common Ground-filosofie terugkomt. Bijvoorbeeld in JOIN Samenwerken, de DSO Stam-integratie en de KvK-module. Lees voor een toelichting op deze punten het artikel over de roadmap 2021 Q1 en Q2.

 

Belofte maakt schuld

Zoals ik in de introductie al stelde: Common Ground kan alleen een succes worden, als zowel leveranciers als gemeenten hier stappen in zetten. Op dit moment zien we dat de status per gemeente erg verschilt: er is een aantal koplopers, maar ook veel gemeenten die liever de kat uit de boom kijken. Toch stemde de poll die ik tijdens de sessie hield hoopvol: 78 procent van de aanwezigen wilt in de komende twee jaar een Common Ground-initiatief oppakken.

Daar zijn wij heel blij mee, want wij roepen op: doe mee en investeer in Common Ground. Zoek samenwerking, kijk met leveranciers hoe Common Ground terugkomt in de producten die jij gebruikt en hoe verschillende systemen vanuit dat perspectief op elkaar kunnen worden aangesloten. Kleine stapjes zorgen er uiteindelijk voor dat we samen de belofte van Common Ground realiseren.

Wil je weten hoe wij de Common Ground-filosofie al sinds 2014 toepassen? Lees JOIN Klantcontact: Common Ground avant la lettre.