Common Ground: wat is de status in 2023?

Er wordt al enkele jaren gewerkt aan de realisatie van Common Ground, het initiatief om binnen de overheid data en applicaties van elkaar te scheiden. Doordat overheden en leveranciers van elkaar afhankelijk zijn, zijn de stappen die gezet worden niet groot, maar ze worden wel degelijk gezet. In deze blog geven we antwoord op de vraag: hoe draagt Decos bij aan het waarmaken van Common Ground?

Hoe het begon...

Al sinds de start omarmen wij Common Ground. Natuurlijk hebben wij het Groeipact van VNG Realisatie ondertekend. Dat is een mooie intentieovereenkomst, maar het gaat er natuurlijk om dat je daarna ook in beweging komt. Zo hebben wij al in 2019 meegedaan aan de ZGW API Review sessies van VNG en waren wij één van de deelnemers van het Fieldlab Common Ground. Hier hebben wij samen met vier gemeenten, VNG Realisatie en drie andere marktpartijen laten zien dat de theorie van Common Ground ook daadwerkelijk te realiseren is.

Common Ground past dan ook mooi in onze filosofie ‘Van gemeente naar gemeenschap’. Common Ground brengt de backoffice van de gemeente dichterbij de inwoner. Het maakt gemeenten meer open en laat zien dat zij diensten verlenen aan mensen die je als klant zou kunnen zien. Klanten actief betrekken bij de start en afhandeling van processen, zorgt voor efficiëntie in de organisatie en geeft de gemeenschap betere dienstverlening.

- Lees voor een introductie van Common Ground: Waarom wij in Common Ground beloven -

 

JOIN is voorbereid op Common Ground

Na het maken van afspraken en de nodige brainstorms, zijn wij al snel overgegaan tot actie door JOIN te voorzien van de juiste 'stekkers'. Inmiddels ondersteunen we ZGW-API's versie 1.1 voor onder andere Zaken, Zaaktypen, Documenten en Besluiten.

Daarbij is het natuurlijk ook van belang dat wij andere leveranciers treffen die hier mee bezig zijn. Anders heb je wel stekkers, maar geen stopcontact. Hiervoor zoeken wij actief samenwerkingen op met andere leveranciers om de ZGW-API's daadwerkelijk in te zetten voor werkende koppelingen. De eerste projecten zitten nu in een testfase.

Tot slot volgen wij andere relevante marktontwikkelingen en nemen wij deel aan initiatieven die bijdragen aan een betere dienstverlening voor inwoners. Het meest concrete voorbeeld hiervan is de MijnZaken-service van de VNG. Samen met andere marktpartijen bereiden wij ons voor op een aansluiting op MijnZaken middels de ZGW-API's. Zo draagt Common Ground in de toekomst dus bij aan omnichanneldienstverlening aan inwoners.

Belofte maakt schuld

Er gebeurt dus een boel op het vlak van Common Ground, maar één ding blijft terugkeren: Common Ground kan alleen een succes worden, als zowel leveranciers als gemeenten hier stappen in zetten. Op dit moment zien we dat de status per gemeente erg verschilt: er is een aantal koplopers, maar ook veel gemeenten die liever de kat uit de boom kijken. 

Wij roepen op: doe mee en investeer in Common Ground. Zoek samenwerking, kijk met leveranciers hoe Common Ground terugkomt in de producten die jij gebruikt en hoe verschillende systemen vanuit dat perspectief op elkaar kunnen worden aangesloten. Kleine stapjes zorgen er uiteindelijk voor dat we samen de belofte van Common Ground realiseren.

Wil je weten hoe wij de Common Ground-filosofie al sinds 2014 toepassen? Lees JOIN Klantcontact: Common Ground avant la lettre.