Zomaar even binnenkijken bij Decos

Afgelopen weekend las ik in Computer Idee een artikel over Decos. Hoewel ik nog nooit van het bedrijf had gehoord, was ik gelijk geboeid door het feit dat er hier een robot in dienst is en het er superfuturistisch uitziet. Ik heb meteen de stoute schoenen aangetrokken en mailde of ik eens mocht komen kijken, en dat mocht. Dus ik ging op inspiratiebezoek.

  

Als eerstejaars studente Communication Multimedia Design van de Haagse Hogeschool werd ik door een docent aangemoedigd om op dergelijke “inspiratieuitjes” te gaan. Op basis van wat ik had gelezen, keek ik uit naar mijn bezoek aan Decos. Ik zie mijzelf graag als milieubewust en daarom werd ik aangetrokken door dit bedrijf dat volledig papierloos werkt… wauw, daar wilde ik meer over weten.

 

Warm welkom in Starbugs

 

Hoewel ik door de verkeerde deur binnenkwam, werd ik meteen warm verwelkomd. Ik stond gelijk in de Starbugs, de centrale koffiehoek van het gebouw, en raakte direct aan de praat met meerdere mensen. Ik kreeg een kop thee van Marcia, met wie ik de afspraak had gemaakt, en de rondleiding kon beginnen… Het eerste waar ik naartoe werd gebracht was de hoofdingang. Daar stond de robot waar ik zo veel over had gelezen – in het echt!

 

Terwijl we door het pand liepen, voelde ik de sfeer die er hing. Een professionele maar informele sfeer waar je je gelijk thuis voelt. Marcia vertelde hoe het als een soort gestrand spaceship is ontworpen. Ik wist precies wat ze bedoelde. Het had een soort sci-fi gevoel, dat vond ik al toen ik buiten het pand liep. Met de roodachtige grond leek het net als of ik op Mars liep. Binnen het pand zag ik vergaderruimtes met planeten en sterren op de achtergrond. Ik merkte dat er planten ondersteboven aan het plafond hingen, alsof er geen zwaartekracht is. Niks aan dit pand is doorsnee. En oh wat houd ik daarvan.

 

Een meteoriet en een robot

 

Ik werd meegenomen naar een mooi pronkstuk, namelijk een echte meteoriet die je gewoon kon aanraken! Arnoud, een collega van Marcia, vertelde dat het inspirerend werkt als je het even vasthoudt. Heel grappig, want ik deed dit bedrijfsbezoek als een inspiratie uitje. Om vorm te geven aan wat voor UX’er ik nou later wil worden. Als kers op de taart ontmoette ik Pepper, de mensachtige robot. Ik was flabbergasted. Pepper kan al zo veel, hij praat, hij volgt, hij spiegelt en kan koffiezetten. Fantastisch.

 

Ik wil mijn bezoek beschrijven als een interactief feestje. Ik hoop zo erg dat dit de toekomst wordt. Hier word ik spontaan blij van. Een bedrijf dat voorloopt op de rest van Nederland. Ik vond het leuk om met eigen ogen te zien dat digitaal werken hand in hand gaat met duurzaamheid. Decos heeft oog voor duurzaamheid, tevredenheid van de werknemers, alles is digitaal en ze houden zich al serieus bezig met robots. Ik kwam hier om geïnspireerd te worden en dat is gelukt! De mogelijkheden zijn eindeloos, ik leerde vandaag dat de toekomst helemaal niet zo ver is. Het is er al. En ik heb me gerealiseerd dat dit is wat ik wil doen: mij bezighouden met de interactie tussen de mens en techniek. Want dat is het allermooiste!