Wat ga jij doen als robots straks al het werk doen?

Als het in de media over robots gaat, is dat naar mijn smaak wat vaak in de negatieve zin. Mensen maken zich vooral zorgen om het verlies van hun banen. Dat is mijn inziens veel te pessimistisch. Robots gaan het leven ook een stuk leuker en zinvoller maken en je tijd geven voor de dingen waar je echt mee bezig wilt zijn!

Want weet jij eigenlijk wel wat je met zeeën van vrije tijd gaat doen? Ik weet het wel. Ik zou me nog veel meer bezighouden met het ontdekken en verspreiden van nieuwe technologieën, en meer gaan reizen om nieuwe mensen te ontmoeten. Mijn vrouw weet het ook trouwens. Die zou meer vrijwilligerswerk willen doen. Wat we in ieder geval allebei liever niet doen in onze vrije tijd is afwassen, schoonmaken, de ramen lappen… eigenlijk alle huishoudelijke klusjes. Dat besteden we het liefst zoveel mogelijk uit aan apparaten. Als er straks een robot is die de afwasmachine in- en uitruimt zijn we er als de kippen bij. Op het werk is het voor mij niet anders. Het lijkt me fantastisch als een robot alle vervelende klusjes doet. Vroeger werkten we zes dagen in de week en nu is dat nog maar 40 uur. Ik wil best naar een driedaagse werkweek.

 

Economie van overvloed

 

Mensen maken zich zorgen om het verlies van hun werk en banen, maar ik denk dat je dat anders moet zien. We zitten in een grote overgangsfase: van een schaarste economie naar een economie van overvloed. Mooi voorbeeld is de alomtegenwoordigheid van informatie en entertainment. Had je vroeger alleen Nederland 1, 2 en 3, nu verzorgen YouTube en Netflix op afroep honderdduizenden filmpjes, films en series. Hetzelfde geldt eigenlijk voor kennis. Een taal leren was vroeger relatief duur, maar er is nu allerlei online aanbod. En ook de vele deelplatforms zijn een prachtig voorbeeld van hoe de economie aan het veranderen is. De purpose economie bloeit op, waarbij het creëren van geluk en welzijn het hoogste doel van ondernemers is, in plaats van economische groei. We delen van alles met elkaar in lokale communities, op basis van gedeelde waarden, om samen een betere wereld te creëren. Dit betekent dat uiteenlopende zaken en diensten laagdrempelig (goedkoop, digitaal) beschikbaar worden voor veel meer mensen.

 

3D-huis

 

Robots zijn gewoon een volgende stap in die overgang naar totale overvloed. Ze gaan ervoor zorgen dat heel veel goederen die nu nog schaars zijn, in overvloed beschikbaar worden. Huizen zijn daar een mooi voorbeeld van. Je hebt nu al prefab bouwblokken, maar straks geheel 3D-geprinte huizen. Ken je de Tiny House al? Een superklein ontworpen huis, maar van alle gemakken voorzien omdat je met steeds minder spullen af kunt. Zo kijk je series en films gewoon op je iPad, waardoor je geen TV nodig hebt. Een huis bouwen is zo stukken goedkoper, zeker ook als energie met duurzame bronnen opgewekt wordt en er geen brandstof aangeschaft hoeft te worden om een en ander te maken.

 

Zingeving

 

Robots gaan zorgen  dat die overvloed er straks op allerlei gebieden is en dat de materiële beperkingen voor een belangrijk deel verdwijnen. Wat voor behoeftes blijven er dan over? Echte rijkheid vind je in de wereld van je ideeën. Als je je echt wilt voorbereiden op een gerobotiseerde toekomst, zou je je eigenlijk bezig moeten houden met je interesses. Wat vind je leuk om  te doen? Waar krijg je energie van? Waar wil je je in verdiepen? Het leven wordt niet gewoon leuker, maar bovenal zoveel zinvoller! Ik kan bijvoorbeeld veel meer tijd besteden aan het ontdekken van nieuwe technologische ontwikkelingen en hierover vertellen. Ik wil meer mensen kennis laten maken met de nieuwe wereld, ze laten zien hoe ze om kunnen gaan met de digitale wereld, met empowerment en zelfsturing. Daar krijg ik energie van, dat geeft mijn leven zin, dus dat zou ik willen doen met meer vrije tijd. Ik wil mensen helpen om te leren leven in een geautomatiseerde, digitale economie. Daarom hebben we bij Decos ook al een robot die onze gasten ontvangt, zodat wij ervan kunnen leren hoe het zou zijn als robots taken van ons overnemen. Onze gasten zijn er in ieder geval net zo enthousiast over als wij, het is toch fantastisch dat die mogelijkheden voor de deur staan? Er blijft meer dan genoeg over om ons leven zinvol te houden.