Unieke samenwerking

Nieuws - 13 februari 2017. Steeds vaker gaat het in de onderwijswereld over het aanleren van ‘21st century skills’. Maar hoe zien die er in de praktijk uit? Tijdens een uniek, internationaal project dat is geïnitieerd door Decos, geeft het Northgo College uit Noordwijk in de week van 13 februari antwoord op die vraag. De Nederlandse scholieren werken daarin samen met de Lexicon International School uit Pune (India). Het event wordt opgeluisterd door de komst van de Indiase ambassadeur in Nederland.

 

21st century skills 

Presenteren, samenwerken, IT, Engelse taal, bloggen, vloggen – alle 21st century skills komen voorbij tijdens dit bijzondere scholenproject, waarbij wederzijds begrip en gelijkwaardigheid een belangrijke plek innemen. De week is een initiatief van IT-specialist Decos uit Noordwijk, dat ook een kantoor heeft in India, en haar Jet-Net partner Northgo College.

 

Videoverbinding

Tijdens het project (13 tot 17 februari) stellen twee 2-mavoklassen en Indiase scholieren via workshops en skypeverbindingen een digitaal nieuwsmagazine samen over ‘Duurzaamheid 2025’. Studenten werken in groepjes van acht tot tien personen en iedereen heeft een eigen rol. Zo zijn er managers, redacteuren, woordvoerders en vormgevers. Op vrijdag 17 februari presenteren de winnende teams uit India en Nederland via een videoverbinding hun magazine aan elkaar.

Creativiteit, samenwerken, organiseren, presenteren en reflecteren op het eigen werk staan centraal, vertelt Johan van der Plas, bestuurslid van het Northgo College. “Het zijn vaardigheden waar leerlingen in hun verdere loopbaan veel profijt van zullen hebben.” De Noordwijkse school werkt vaker samen met het bedrijfsleven, en in het bijzonder met plaatsgenoot Decos. “Mede dankzij deze nauwe banden weten wij welke vaardigheden onze leerlingen moeten hebben als ze, met diploma, onze school verlaten.”

 

Dromen

Het faciliteren van internationale samenwerking tussen scholieren, en het kweken van onderling respect op basis van gelijkwaardigheid, was altijd een droom van Paul Veger, CEO van Decos. Eerder vloog hij als piloot zelf naar India om tekeningen van Indiase en Nederlandse kinderen uit te wisselen. “We laten kinderen het belang inzien van dromen,” zegt Veger. “Juist in deze roerige tijden is het mooi om jonge mensen met elkaar te verbinden. Via technologie kun je de hele wereld bereiken.”

Naast dat Pune (India) de locatie is van een kantoor van Decos, is de stad – met twee technische universiteiten – tevens een belangrijke IT-hub. Gedurende het project is Bert Hendriks (CCO Decos) in India, terwijl CEO Veger de scholieren in Nederland bezoekt. Decos-medewerkers verzorgen workshops op beide scholen. Dat het project breed wordt gesteund, wordt onderstreept door de aanwezigheid van de Indiase ambassadeur mr. J.S. Mukul bij de eindpresentaties in Noordwijk.