Decos en Centric zijn een jaar geleden een strategisch partnership met elkaar aangegaan. Welke ontwikkelingen zijn er in de tussentijd gemaakt? Bij hoeveel gemeenten is dit partnership inmiddels in de praktijk gebracht? En welke toekomstige ontwikkelingen kunnen wij verwachten van dit partnership? Bas Taalman, commercieel directeur bij Decos, Franklin Evers Business Unit Manager Bedrijfsvoering bij Centric en inhoudelijke experts vertellen je over het partnership in onze eerste gezamenlijke webinar.
Even opfrissen, waar staan Decos en Centric voor?
Decos: Al meer dan 30 jaar maakt Decos slimme, technologische oplossingen die gebruikers het zo gemakkelijk mogelijk maken om digitaal te werken. Denk bijvoorbeeld aan oplossingen zoals zaakgericht werken, klantcontact, slimme formulieren en meldingen openbare ruimte. Decos is marktleider op het gebied van zaakgericht werken en werkt elke dag, samen met klanten, aan het doorontwikkelen van deze oplossingen.
Centric: Als een van de grootste Nederlandse IT-bedrijven werkt Centric voor diverse sectoren, zoals de Nederlandse overheid, retail, staffing en finance. In het publieke domein kom je Centric op heel veel plekken tegen: bijvoorbeeld bij het aanvragen van een paspoort, in het sociaal domein en het aanvragen van uitkeringen.
Waarom heeft Centric Decos benaderd voor een partnership?
Centric streeft ernaar om de IT-dienstverlener te zijn voor de lokale overheid. Franklin Evers: "We hebben ons hele portfolio tegen het daglicht gehouden en we constateerden dat we niet sterk genoeg waren in de domeinen zaakgericht werken en klantcontact. Door de samenwerking met Decos kunnen wij klanten in de lokale overheid nu de beste product combinatie bieden.’’
Decos heeft een actief beleid om zoveel mogelijk samen te werken met business partners om klanten hiermee de beste oplossingen te leveren. Bas Taalman: “Wij voeren veel gesprekken met marktpartijen over ontwikkelingen op het gebied van digitale dienstverlening die spelen, of mogelijk in de toekomst gaan spelen bij lokale overheden. Wij vinden de samenwerking met Centric extra interessant, omdat deze samenwerking niet blijft bij een belofte op papier maar daadwerkelijk in de praktijk wordt gebracht.”
Hoe ziet deze samenwerking eruit in de praktijk?
Interessante voorbeelden van de samenwerking tussen Centric en Decos komen goed tot uiting bij bijvoorbeeld de gemeenten Fryske Marren en Heerenveen. Bij beide organisaties heeft zaakgericht werken een prominente rol. Voor Centric en Decos is het daarom erg belangrijk dat de implementatie en support voor de klant goed geregeld worden.
Consultants van Centric zijn voorafgaand getraind en gecertificeerd door Decos om de implementaties soepel te laten verlopen. Op de achtergrond zijn de Decos consultants beschikbaar om Centric consultants en klanten waar nodig ondersteuning te bieden. Projectmanager Robin Alkemade (Decos) geeft een voorbeeld: "De klant heeft door deze samenwerking alle kennis in huis om een implementatie goed te laten verlopen. We zien dat de consultants van Centric en Decos elkaar in de dagelijkse praktijk goed aanvullen.’’
Wat is de gezamenlijke toekomstvisie op Common Ground en Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)?
Voor dit onderwerp nemen Alain van Hanegem, CTO bij Decos, en Sander Meinders, Programmamanager Omgevingswet bij Centric, de stoelen over van Bas en Franklin. Common Ground biedt een gestandaardiseerde architectuur om applicaties met elkaar te koppelen. Dit is dus bij uitstek een gebied waar de samenwerking tussen Decos en Centric goed zichtbaar wordt. De koppelingen die we met elkaar beproefd hebben, laten zien dat het voor de klant tijd én geld kan besparen, want er is geen enorm koppelintegratieproject meer nodig op locatie.
Links: Alain van Hanegem, CTO Decos: "in de samenwerking is de Common Ground een mooi verbindend element"
Toch zal het nog even duren voordat alle verschillende Centric applicaties zijn voorbereid op Common Ground en bijvoorbeeld allemaal de Zaakgericht Werken API's (ZGW API's) zullen ondersteunen. Dit vergt goede voorbereiding, afstemming met klanten en een forse investering. Hierbij is nadrukkelijk behoefte aan landelijke sturing, zodat afspraken gemaakt kunnen worden over de te volgen transitiestrategie en de financiering van deze ontwikkelingen. Dit is onderwerp van gesprek met de VNG. Centric hoopt dat dit snel tot concrete afspraken leidt, zodat de verdere implementatie van Common Ground kan worden opgepakt. Meer hier over lees je in het position paper Common Ground van Centric.
Om de voortgang van Common Ground in beweging te houden, wordt al wel gewerkt aan een koppeling op basis van de ZGW API’s tussen JOIN en Centric Leefomgeving. Decos verwacht in het eerste kwartaal van 2021 de ZGW-API te kunnen ondersteunen.
Ook voor een aansluiting op het Digitaal Stelsel Omgevingswet liggen er concrete plannen. Decos zal dit jaar in het derde of vierde kwartaal de DSO-STAM aansluiting vrijgeven. Deze aansluiting zorgt ervoor dat een klant kan kiezen om een proces binnen het zaaksysteem af te handelen óf binnen de VTH-applicatie.
Wij zijn klaar voor de volgende stap!
Een goede reden voor de lokale overheid om voor Decos en Centric te kiezen, is om de totale ICT-voorziening in huis te hebben. De Common Ground-architectuur wordt langzaamaan steeds concreter en Decos en Centric staan klaar om hiermee aan de slag te gaan. Wij zijn dan ook op zoek naar gemeenten of andere lokale overheden, die gebruik maken van JOIN en Centric Leefomgeving. We willen namelijk samen de eerste projecten gaan opzetten!
Wil je meer weten over dit partnership? Neem dan gerust contact met ons op, we vertellen je er graag meer over!
Bas Taalman, Commercieel Directeur Decos
Willam van Weelden, Product Manager Centric