Topdrukte bij gemeentelijke buitendiensten: recordaantal meldingen van inwoners

Nederlandse gemeenten moeten deze dagen alle zeilen bijzetten voor het herstellen van stormschades. In Fixi kwam maandag een recordaantal meldingen binnen. Sinds vrijdagochtend staat de teller op 8.644 meldingen.

Vooral omgewaaide bomen en losse takken veroorzaken veel werk voor gemeenten. Bijna een derde van alle meldingen (2.497) hadden te maken met overlast door bomen. Verder melden inwoners veel kapotgewaaide verkeerslichten, scheve lantaarnpalen en beschadigde verkeersborden. Ook zorgde de grote hoeveelheid regen in combinatie met verstopte putten voor wateroverlast.

De meeste meldingen werden gemaakt in Zuid-Holland (2.300), gevolgd door Noord-Holland (2.046) en Noord-Brabant (1.828).

De balans opmaken

Terwijl de hardste windstoten werden veroorzaakt door storm Eunice, op vrijdag, werd juist maandag het hoogste aantal meldingen gemaakt. Die dag kwamen er 3.391 meldingen binnen, bijna 2,5 keer meer dan gemiddeld. Dat klinkt onlogisch, maar is volgens Wendy van Duijvenvoorde van Fixi te verklaren: “Storm Eunice begon pas echt toen de meeste gemeenten hun deuren sloten voor het weekend. Maandag was voor gemeenten de dag om de balans op te maken van de vele, kleine en grotere schades. De buitendienst van deze gemeenten zijn pro-actief de straat op gegaan om schades te herstellen. Schades die nog niet gemeld zijn, worden dan door de buitendienst zelf vastgelegd in Fixi. Hierdoor heeft de gemeente een totaaloverzicht van alle meldingen die zijn opgelost.”