Eenvoudig melden met QR-codes in Hendrik-ido-Ambacht

Het Zuid-Hollandse Hendrik-ido-Amacht is de eerste Nederlandse gemeente die werkt met Fixi-meldingen op basis van QR-codes. Hierdoor kunnen inwoners heel gemakkelijk een Fixi-melding maken van een volle of defecte ondergrondse vuilcontainer.

Het idee van QR-codes voor Fixi is simpel: door de scanbare plaatjes te plakken op objecten, zoals ondergrondse containers, lantaarnpalen of speeltoestellen, stel je inwoners in staat om een Fixi-melding te maken, waarbij gegevens als locatie, objectnummer en categorie automatisch worden ingevuld. De inwoner hoeft alleen nog een toelichting te schrijven en/of een foto te maken.

Blog QR-codes Fixi HiA 1

QR-codes op alle nieuwe containers

Gemeente Hendrik-ido-Ambacht gebruikt QR-codes op haar ondergrondse containers. Mark de Vries, senior beleidsmedewerker vertelt hierover: “De gemeentelijke afvalcontainers waren aan vervanging toe. Wij kozen voor slimme containers die ruimte hadden voor een klein informatiepaneeltje. Wij hebben hierop niet alleen het soort afval en het containernummer gezet, maar ook een QR-code, waarmee inwoners gemakkelijk een melding kunnen maken van een kapotte of volle container.”

Honderden unieke QR-codes

Alle 600 ondergrondse afvalcontainers zijn voorzien van een QR-code. Hiervoor waren dus 600 paneeltjes nodig, met elk een uniek containernummer en bijbehorende QR-code. Dit is gerealiseerd in samenwerking tussen de gemeente en Decos.

De gemeente heeft een ontwerp voor de paneeltjes laten maken en een lijst aangeleverd van alle containers, met bijbehorende containernummer, locatie en afvalsoort (rest, pmd of gft). Decos heeft vervolgens het ontwerp omgezet naar 600 bestanden met elk de juiste gegevens. Deze zijn door de gemeente afgedrukt om alle containers te voorzien van het juiste informatiepaneel.

Blog QR-codes Fixi HiA 2

Gemakkelijk melden voor de inwoners

Wanneer een inwoner merkt dat een container vol of defect is, kan hier een melding van worden gemaakt met behulp van de QR-code. De QR-code kan gemakkelijk worden gescand met een mobiele telefoon. Vervolgens wordt het meldingsscherm op Fixi.nl geopend, waarbij de locatie en het containernummer al zijn ingevuld. De inwoner kan desgewenst nog een toelichting en/of foto toevoegen. De melding wordt hierna doorgestuurd naar de buitendienst.

Hogere datakwaliteit voor gemeenten

Het werken met QR-codes biedt voordelen voor zowel de inwoner als de gemeente. Voor de inwoner wordt het maken van een melding versimpeld. Dat heeft voor de gemeente als voordeel dat de drempel om meldingen te maken wordt verlaagd. Bovendien zijn de gemaakte meldingen van hogere kwaliteit: de opgegeven locatie klopt altijd. Op basis van het containernummer kunnen managementrapportages worden gemaakt over bijvoorbeeld containers die opvallend vaak vol zijn. Met deze informatie kan de buitendienst proactief bijsturen, wat uiteindelijk bijdraagt aan een schonere en veiligere leefomgeving voor de inwoner.