Creatieve retrospectives

Elke twee weken een feestje op het werk, klinkt goed toch? Als Scrum Master van het team Integraties en Conversies probeer ik mijn creativiteit goed te gebruiken bij het bedenken van de retrospectives.

 

Regelmatig terugkijken

Sinds een aantal maanden werkt Decos Agile*. Dat betekent dat we iedere twee weken een retrospective houden, waarin het team met elkaar terugkijkt op de samenwerking onderling én met de klant. Ook kijken we naar procesverbeteringen. Zo’n retrospective kun je op veel verschillende manieren vormgeven. Je kunt om de tafel gaan zitten en één voor één je zegje doen, maar je kunt als Scrum Master ook kiezen voor een creatievere aanpak. En daar houd ik wel van!

 

Darten en borrelen voor de klant

Daarom probeer ik iedere twee weken iets nieuws uit voor mijn team. Dankij de website Crisp kwam ik op het idee om Agile topic cards te gebruiken. Op de kaartjes staan conversatietopics en termen uit het Agile werken, zoals ‘backlog’ en ‘teamprestatie’. Het leek mij leuk om te gaan darten. Het aantal gegooide punten bepaalde het topic dat besproken werd. En gedart werd er! We waren de hele middag in touw met dartpijltjes en kaartjes voorlezen om deze vervolgens met elkaar te bespreken.

Om het plaatje compleet te maken zette ik een borreltafel neer, kocht ik alcoholvrij bier en vulde ik een schaaltje met nootjes. Ik wilde graag een echte kroegsetting creëren. In een kroeg praten mensen gemakkelijk met elkaar en het gevolg is dat de interactie tussen de teamleden een stuk vrijer verloopt. Kortom, een setting zoals deze kan bijdragen aan een open en eerlijk gesprek over elkaars prestaties en dat werkt vertrouwen in de hand.

Een goede teamband is niet alleen ontzettend gezellig voor ons, ook voor de klant heeft een sterke teamband zijn voordeel. Een team dat elkaar vertrouwt en daardoor goed op elkaar is ingespeeld, zorgt namelijk écht voor betere prestaties en daardoor wordt de waarde van het eindproduct hoger. Daar heeft de klant natuurlijk veel baat bij!

 

*Agile werken, wat is dat eigenlijk? In een notendop betekent het: het hanteren van de waarden en principes uit het Agile Manifesto. De bij Decos gekozen manier van Agile werken is Scrum. Door Scrum kunnen we bij JOIN focus aanbrengen in onze werkzaamheden.

  

Borreltafel bij de retrospective