Hoe je Fixi succesvol kan laten landen binnen jouw gemeente

Jouw gemeente is gestart met de implementatie van Fixi. Werkafspraken worden gemaakt, de medewerkers van het klantcontactcentrum zijn er klaar voor en ook de buitendienst begint al expert te worden op het gebied van Fixi. Het enige wat nu nog nodig is om Fixi een succes te maken binnen een gemeente zijn de inwoners. Het is belangrijk dat de inwoners bekend zijn met het platform en nog belangrijker, dat ze daadwerkelijk meldingen over de openbare ruimte gaan maken met Fixi. Maar hoe zorg je er voor dat de inwoners bekend raken met het platform? En hoe motiveer je de inwoners om meldingen te gaan maken met Fixi? In deze blog delen wij onze ervaringen met jullie.

Betrek de inwoners

Zijn er inwoners binnen jouw gemeente die regelmatig meldingen maken? Betrek ze bij de implementatie! Er zijn geen betere testpersonen dan de inwoners van de gemeente zelf. De inwoners zijn tenslotte de belangrijkste bron van feedback voor een gemeente. Door de inwoners die regelmatig melden te betrekken bij de implementatie, ontstaat er naast bekendheid van het platform, de mogelijkheid om terugkoppeling te ontvangen op het proces.

 

Gebruik de juiste communicatiekanalen

Door het gebruik van de juiste communicatiekanalen komt de boodschap goed over. Breng daarom eerst in kaart welke kanalen de gemeente allemaal gebruikt en/of wil gebruiken. Maak hierin een bewuste keuze. Veel gemeenten communiceren Fixi via de plaatstelijke krant of via de website naar haar inwoners toe. Ook sociale media kanalen bieden een mogelijkheid om het platform naar de inwoners te communiceren.

 

Met de communicatiekit kan de inwoner niet meer om Fixi heen

Fixi biedt voor alle gemeenten een communicatiekit aan met verschillende uitingen. Het gebruik van het campagne materiaal van Fixi kan zorgen voor een boost van het gebruik van het platform. Door het neerzetten van een rolbanner, het ophangen van posters, het plaatsen van online banners en het gebruik van promotiemateriaal kan de gemeente haar inwoners informeren over Fixi.

 

Communicatie vanuit het KCC

Wie kunnen Fixi nou beter communiceren naar de inwoners dan de medewerkers van het klantcontactcentrum (KCC)? De medewerkers van het KCC zijn ten slotte de eerste personen die met de inwoner in contact komen. Wanneer de inwoner besluit om een melding van de openbare ruimte te maken op een andere manier dan Fixi, is het de taak van de KCC medewerker om hen over Fixi te informeren.

 

Informatiemarkt

Heeft jouw gemeente een informatiemarkt voor inwoners? Geef op deze dag informatie aan de inwoners over wat Fixi is, waarom de gemeente Fixi gebruikt en hoe de inwoner Fixi kan gebruiken. Op deze manier maken de inwoners niet alleen kennis met het platform, maar begrijpen zij ook wat Fixi inhoudt. Zorg er voor dat de inwoners het platform downloaden en laat zien hoe makkelijk het is om met behulp van Fixi een melding over de openbare ruimte te maken.

 

Geef antwoord

Het klinkt heel makkelijk en moeilijk is het zeker niet, maar de beste manier om van een nieuw platform een succes te maken is door elke melding serieus te nemen en de melder te voorzien van een persoonlijk antwoord. Wanneer inwoners antwoord krijgen voelen zij zich gehoord en zullen ze het platform de volgende keer weer gebruiken voor het maken van een melding. Ongeacht of de oplossing van de melding in lijn der verwachting ligt. Wanneer de inwoners een onderbouwd antwoord krijgen vanuit de gemeente, zullen zij dit accepteren en waarderen.

 

Conclusie

Onderaan de streep ligt de magie van een succesvolle landing van een nieuw platform in de handen van de inwoners en de medewerkers van de gemeente. Het platform is tenslotte slechts een middel waarmee je op een laagdrempelige manier met elkaar in contact staat over een melding. Neem daarom voldoende tijd om bewuste keuzes te maken als het gaat om de communicatie naar de inwoners en de cruciale rol van de behandelaren en het KCC hierin.