Digitale wegwerkzaamheden

Je kunt tegenwoordig werkelijk alles online kopen of bekijken. Maar als het om het aanschaffen en invoeren van een auto gaat, komt er nog een hoop papieren omslachtigheid kijken. Ik ervaarde behoorlijk wat digitale wegwerkzaamheden.

Ik ben een autogek. Een echte. En als ik zo’n wondertje van techniek aan ga schaffen, ga ik altijd bijzonder nauwgezet te werk. Onlangs trof ik een prachtexemplaar welke ik na maanden van verkneukeld rondsurfen op websites als Pistonheads en Autotrader vond. Een prachtige Honda S2000 in de zeldzame kleur Imola Orange. De eigenaar woonde weliswaar in Schotland, maar dat mocht niet deren. De parelmoerkleur en presentatie van de auto waren precies wat ik zocht. Inwendig dacht ik al aan het geronk van de motor. Ik mailde, kreeg snel een eerste antwoord en begon met de prijsonderhandelingen. Na het nodige bel- en mailwerk waren we het uiteindelijk eens over de prijs en was de prijswagen zo goed als van mij.

 

Digitale wegwerkzaamheden

 

Dan denk je dat je de auto ook echt in handen hebt, maar dat was het moment dat ik voor het eerst digitale wegwerkzaamheden ervaarde… want er moest een koopcontract opgesteld worden. Ik wilde het natuurlijk digitaal doen – want ik ben eraan gewend dat dat altijd kan. Digitaal onze handtekeningen onder een contract zetten werkt efficiënt, transparant en snel. Maar aan de andere kant van de Noordzee gaat het er helaas minder digitaal aan toe en we moesten uiteindelijk toch met papieren contracten aan de slag. Het had behoorlijk wat voeten in de aarde om aan beide kanten van de zee een handtekening onder een document te krijgen. De verkoper heeft zich nog verontschuldigd dat hij nog niet zo digitaal was. Wat ik hem overigens heb vergeven, want ik was verliefd op de auto.

 

Een geprinte digitale afspraakbevestiging

 

Daarna moest ik de auto officieel aangeven bij de RDW. De eerste stap van het invoeren van de auto ging supersoepel. De aanvraag van een eendagskenteken bij de RDW kon volledig digitaal, en binnen een minuut had ik het document in mijn mailbox. Snel een paar kartonnen kentekenplaten gemaakt met het eendagskenteken erop, zodat ik legaal naar de RDW kon voor de keuring. Daarnaast diende ik digitaal een afspraak maken voor de keuring. Ik moest echter wel een printje van die afspraakbevestiging meenemen. En dat is lastig, want thuis heb ik allang geen printer meer. Ik heb de buurman daarom maar gevraagd of hij het wilde uitprinten. Ik wilde niet het risico lopen weggestuurd te worden om zoiets kleins. En zoals dat natuurlijk gaat: ze vragen uiteindelijk totaal niet naar de print… Ik attendeerde de RDW daarop via een evaluatieformulier, en een tijdje later werd ik gebeld: ze gaan het proces aanpassen! Een printje van de afspraak hoeft voortaan niet meer mee. A small step for RDW, a giant step for mankind.

 

De laatste wegwerkzaamheden op dit digitale traject hadden betrekking op het invulllen van het BPM-formulier. Het invullen kan volledig digitaal via een formulier op de website van de Belastingdienst. Jammer is echter wel dat dat formulier dan weer op papier moet worden ingeleverd ter (digitale) verwerking. De Belastingdienst, leuker kunnen ze het niet maken….. Gelukkig kan de betaling dan weer volledig digitaal verlopen, dat wordt gewoon direct afgeschreven en verwerkt.

 

Verbetering

 

Nu ik deze digitale (auto)weg ben afgegaan ben ik blij te concluderen dat de wegwerkzaamheden echt verbeterd zijn ten opzichte van een jaar of 10 geleden. Informatie tussen de Engelse en Nederlandse RDW worden gedeeld en zo zijn vele stappen dankzij digitaal werken beter geworden. Maar we zijn er nog niet! Het kan allemaal zo veel efficiënter, transparanter en simpelweg sneller.

 

In mijn ideale wereld zou ik op het moment dat ik de auto in mijn bezit heb (in mijn geval dus in Schotland) al gelijk de afspraak bij de RDW inplannen, mijn BPM aanvraag maar gelijk indienen en het liefst ook nog direct zicht op een kenteken hebben. Ook voor alle betrokken diensten wordt het gemakkelijker. Voor de RDW is nog sneller zicht wanneer keuringen plaatsvinden, de Belastingdienst heeft nog eerder de BPM-gelden binnen, waardoor voor iedereen dit optimaal verloopt en hij zijn focus op nieuwe ontwikkelingen kan leggen.

 

Ik ga intussen lekker genieten van mijn Honda S2000. In de toekomst ga ik vast weer eens een andere auto importeren. Ik hoop dat deze digitale weg dan een digitale autosnelweg is geworden, waardoor invoeren van je auto echt een fluitje van een cent is en ik en u nóg sneller van de nieuwe aanwinst kunnen genieten.