Denken als een hacker

Nieuws - 18 juli 2017. Decos slaat handen ineen met security partner Nováccent en organiseert een Capture the Flag, beter bekend als een hackaton. Op deze manier wapenen de JOIN developers zich tegen hackers. 

 

Beveiliging is hot

De beveiliging van software is een hot topic; elke dag bericht het nieuws er wel over en hameren overheden op de opsporing van lekken. Een lek hoeft niet per se in de software zelf te zitten, maar kan ook bijvoorbeeld betekenen dat een medewerker een computer niet goed afsluit of een USB-stick laat slingeren. Bij Decos doen we er alles aan om de kans op datalekken te verkleinen. Begrijpen hoe hackers te werk gaan is daar ook onderdeel van en daarom sloeg Decos met security partner Nováccent, expert in cyber security, de handen ineen en organiseerde een Capture the Flag voor de eigen developers.

Op vrijdagmorgen om half 9 stipt luisterden onze developers aandachtig naar de gasten van Nováccent. Er werd gestart met een korte sessie over de nieuwste ontwikkelingen in cyber security land, waarna al snel de diepte werd opgezocht en de wedstrijd werd toegelicht. Wat is een Capture the Flag eigenlijk? In deze wedstrijd strijden verschillende teams tegen elkaar en proberen als eerste ‘Flags’ te vinden: lekken in een speciaal voor de wedstrijd gebouwd stuk software. Zodra een lek of hint is gevonden, is er een ‘Flag’ veroverd. Het team dat alle Flags heeft gevonden binnen de gestelde tijd, wint de wedstrijd.

 

 

 

 

Innoveren door denken als een hacker

Vol enthousiasme gingen de developers met de software aan de slag. De vraag is natuurlijk: waar begin je? Terwijl het ene team begon met het afspeuren van de broncode, probeerde het andere team verschillende inlogpogingen uit. In totaal hadden de teams  4 uur de tijd om alle Flags te verzamelen. De vorderingen van de teams waren real-time te volgen op een groot scherm en dat voerde de competitie tussen de teams op.

Om half 3, ruim binnen de tijd, finishte het eerste team. Developer Gert-Jaap en software beveiligingsexpert Frans wisten alle Flags op te speuren en mochten daarom de zilveren beker mee naar huis nemen. De learnings van de dag? Innoveren door als een hacker te denken.

 

Over JOIN

 JOIN is één van Decos´ oplossingen. Met JOIN kan volledig digitaal – en dus papierloos – samen worden gewerkt en informatie worden beheerd. JOIN biedt een Zaaksysteem & DMS, Klantcontact en E-dienstverlening. Meer informatie over JOIN is te vinden op onze productpagina.