Expertise delen in India

Nieuws - 5 juni 2018. Vorige week nam Decos-Boardlid Bert Hendriks deel aan de grootste Nederlandse handelsmissie naar India ooit. Minister-president Rutte en 4 ministers, vergezeld van zo’n 175 Nederlandse ondernemers waaronder Hendriks, reisden naar het Aziatische land ter bevordering van wederzijdse handel. Decos nam deel aan de reis om haar partnernetwerk en klantenbestand uit te breiden en zijn 20-jarige ervaring in India te delen.

 

Delegatie 'Smart Cities' naar India

Decos nam deel aan het programma rondom ‘Smart Cities’, samen met tal van andere organisaties die zich op dit domein begeven. Daarin namen zij onder andere kennis van het ambitieuze “Digital India” programma, waarmee premier Modi een 100% digitaal werkende overheid wil realiseren. “Modi streeft naar een hoog niveau van eGovernment en mGovernment, wat inhoudt dat alle processen met de burgers digitaal en mobiel moeten plaatsvinden,” licht Hendriks, CCO en board member van Decos, toe. “Ook met de ambitie om een hogere burgerparticipatie mogelijk te maken. In Nederland hebben we gezien dat je dat met goede digitale oplossingen inderdaad kunt realiseren.”

Als Nederlands marktleider in digitalisering van overheden, kon Decos dit soort expertise en ervaringen delen met de delegatie. Zo gaf Managing Director van Decos India, Nitin Akhaury, een presentatie over Smart Cities en nam hij deel aan een paneldiscussie. Akhaury sprak daarbij over zijn visie op digitalisatie en mGovernment en besprak trots enkele cases van wat Decos heeft bereikt bij zowel Nederlandse gemeenten als bij (overheids-)bedrijven in India. “De Indiase overheid is klaar om ook deze stappen te zetten, dus nu is een ideaal moment om onze kennis en ervaring hier in te zetten en ons klantenbestand hier te laten groeien,” aldus Hendriks. “Het enthousiasme was in ieder geval groot, te oordelen naar de reacties uit het publiek. Ik geloof dan ook dat Decos, net als in Nederland,  een rol van betekenis in India kan spelen!”

 

20 jaar ervaring

Het grootste deel van de ondernemers die meereizen op een dergelijke handelsmissie, zijn geïnteresseerd om zich in dat land te vestigen en willen daar allerlei informatie over inwinnen en contacten opdoen. Decos wijkte daarin af, met zijn 20-jaar ervaring in het land. “Wij waren destijds enthousiast om hier een kantoor te openen, vanwege de grote potentie van de hoge aantallen hoogopgeleide IT-ers in Pune,” licht Hendriks toe. “De kwaliteit van het onderwijs is hoog, iedereen spreekt goed Engels en het tijdverschil met Europa is niet erg groot. Daardoor hebben wij er toen voor gekozen om ons hier te vestigen.”

Decos’ kantoor in Pune werd opgericht als Development Center, waar meer dan honderd software engineers de producten van Decos ontwikkelden en services leverden voor andere IT-bedrijven. Maar met een economische groei van maar liefst 7% en een toenemende interesse in digitalisering, namen ook de kansen op de Indiase markt toe. Daarom biedt Decos sinds 2 jaar nu ook haar oplossingen in India aan, met succes.

“Ik vind het fantastisch dat zo’n zware delegatie van de Nederlandse overheid aan deze handelsmissie heeft deelgenomen,” aldus Hendriks. “India is een enorme groeimarkt en biedt met meer dan 1,3 miljard inwoners enorm veel potentieel voor Nederlandse bedrijven. Deze handelsmissie laat zien dat de Nederlandse overheid zich actief wil inzetten om hier nog meer kansen te creëren voor onze economie. Het is voor ons uniek om onze ervaringen te mogen delen en nieuwe relaties te mogen ontmoeten.”

 

170 miljoen aan contracten

De missie werd georganiseerd vanuit VNO-NCW en gesteund door de Nederlandse overheid, om samenwerkingen te stimuleren tussen Nederlandse en Indiase organisaties. De delegatie werd vergezeld door minister-president Rutte en de ministers Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), Schouten (Landbouw), Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en Bruins (Medische Zorg en Sport).

Zij bezochten de steden Mumbai, New Delhi en Bangalore om de samenwerking tussen India en Nederland te bevorderen op het gebied van water, hernieuwbare energie, wetenschap, technologie, landbouw en gezondheidszorg. Daarnaast had premier Rutte ook een ontmoeting met de Indiase premier Narendra Modi, om de goede relaties te intensiveren. De handelsmissie heeft nu al naar schatting 170 miljoen euro aan contracten opgeleverd tussen Nederlandse en Indiase bedrijven en organisaties, o.a. van de gemeente Den Haag. Behalve contracten zijn er ook diverse samenwerkingsovereenkomsten getekend tussen Nederlandse en Indiase kennisinstellingen.