De kracht van teams

Bij Decos zijn we altijd bezig met vernieuwing. Niet alleen wat betreft onze producten, maar ook binnen de organisatie. Zo werken we behalve papierloos ook managementloos, iets waar ik ontzettend trots op ben. Het is heel gaaf dat je je medewerkers zó kunt vertrouwen, dat je ze die ruimte kunt geven om te groeien. Niet alleen groei als professional, maar vooral ook als persoon.

 

Zelfsturende teams

Sinds het afschaffen van het middenmanagement zo’n 1,5 jaar geleden, werken onze mensen in zelfsturende teams. Dat houdt in dat ze met elkaar bepalen welke doelstellingen ze willen behalen en op welke manier ze die gaan bereiken. Ze nemen dus ook zelf alle beslissingen, dat is niet langer de taak van de directie. Onze rol is juist veel meer sturend, coachend, richtinggevend geworden. Wij bepalen de kaders en de stip op de horizon, de medewerkers bepalen de rest.

Zelfstandigheid brengt veel verantwoordelijkheid met zich mee. Onze medewerkers kunnen dat overigens prima aan. Ik ben erg blij met ons huidige team. Ze zijn stuk voor stuk betrokken en intelligent en durven ‘ownership’ te nemen. Iedereen is capabel genoeg om zelfstandig beslissingen te nemen en problemen op te lossen. Aan de andere kant geeft het je ook heel veel vrijheid om je werk op je eigen manier in te richten. Je kunt dat probleem dus aanpakken hoe jij vindt dat dat het beste kan gebeuren. Bij ons kunnen mensen die ruimte gewoon nemen. En als je twijfelt over je aanpak, bespreek je het met je team zodat je samen een oplossing kunt vormgeven.

 

 

 

Open en agile

Hoe dat er in de praktijk uitziet? Het belangrijkste is om heel open en transparant te zijn in alles wat je doet. Zo leggen we onze doelstellingen en belangrijkste resultaten die we willen bereiken vast in een webapp, waar iedereen altijd bij kan. Je kunt 24/7 zien waar ieder bedrijf, elk team en ieder individu mee bezig is dat kwartaal. Je moet natuurlijk wel regelmatig je voortgang bijwerken, zodat je ook snel ziet waar nog actie op moet worden ondernomen. Belangrijk verschil is dat dit niet langer een taak van de manager is. Binnen zo’n zelfsturend team spreek je elkaar erop aan als dingen mis lijken te gaan, want je bent samen verantwoordelijk voor het behalen van de doelen.

Ten tweede werken we agile via scrum. We willen snel producten opleveren, waarde aan klanten leveren, vragen beantwoorden en ga zo maar door. Om dit waar te kunnen maken, moet je focus hebben. Een product owner en scrum master zorgen daarvoor. De product owner maakt duidelijk wat prioriteit heeft en houdt zijn team scherp op het realiseren van waarde voor de klanten. Een scrum master zorgt ervoor dat het team effectief aan deze waarde kan werken. De Daily stand up vind ik daarbij echt geweldig goed werken. Zelf heb ik de Daily altijd via Skype met ons team in India (om 08.30 hier, dus 12.00 uur in India) om van iedereen even te horen wat ze gedaan hebben en wat ze die dag gaan doen om onze doelen te bereiken. Ook wordt er aangegeven of we nog tegen problemen aanlopen en of je hulp van anderen nodig hebt, zodat je daarna weer snel verder kunt.

 

Kwestie van mentaliteit

In onze organisatie werken die zelfsturende teams goed. Ik denk wel dat het helpt dat wij een IT-bedrijf zijn: onze mensen houden er gewoon van om dingen uit te testen, wij hebben een snelle ‘adapt’ en ‘learn’ cyclus. We hebben bijvoorbeeld al diverse programma’s geprobeerd om mee te scrummen. Wat voor het ene team goed werkt, is niet vanzelfsprekend ook een goede oplossing voor het andere team. Daarom laten we nu iedereen vrij om de eigen tool te kiezen.

Ik denk dat het nog belangrijker is dat onze mentaliteit gewoon klaar was voor die volgende stap. Onze medewerkers hadden sowieso al veel vrijheid én veel verantwoordelijkheid om hun werk op hun eigen manier in te richten. Het was juist onlogisch dat je bepaalde beslissingen nog niet helemaal zelfstandig kon nemen. Het is belangrijk dat iedereen zijn eigen werktijden in kan plannen. Daarbij is sturen op output belangrijker dan op input.

Wil je eens zien hoe we dat nu precies doen bij Decos? Je bent van harte welkom om eens een kijkje te komen nemen en het gesprek met ons aan te gaan: dat vinden we ontzettend leuk!