100% elektrisch rijden in Nederland: al over 10 jaar!

Onlangs was ik te gast bij het KennisCafé van de Volkskrant in De Balie om te discussiëren over het thema ‘het einde van de verbrandingsmotor’. Dat einde kan wat mij betreft niet snel genoeg komen. Elektrisch rijden is de laatste jaren weliswaar sterk in populariteit gestegen, maar de Europese Commissie wil vooralsnog pas in 2050 alle benzine- en dieselauto’s van de weg hebben. Ik vind dat we in Nederland veel sneller 100% elektrisch moeten gaan rijden. Niet in 2050, maar in 2025!

Zoals bij veel disruptieve ontwikkelingen in de samenleving moet er iemand zijn die de kar trekt. In het geval van elektrisch rijden is dat zonder twijfel Tesla, en in het bijzonder Elon Musk, de visionaire ceo van het bedrijf. Hij ziet de overgang naar een duurzame economie als een van de belangrijkste ontwikkelingen ter wereld. Met zijn inspanningen heeft hij inmiddels de hele traditionele auto-industrie geïnspireerd om verder te kijken dan de verbrandingsmotor. Ik denk dat er meer dan ooit behoefte is aan mensen en bedrijven die het goede voorbeeld durven te geven als het gaat om duurzaamheid. Die zich niet laten beïnvloeden door lobbyisme van de fossiele brandstofindustrie of vastgeroeste conventies. Precies om die reden kopen wij bij Decos geen bedrijfsauto’s meer zonder stekker. Duurzaamheid staat bij ons voorop en als innovatief bedrijf wil ik graag ook anderen inspireren. Iedereen kan en moet stappen zetten duurzamer te worden.

 

Leven in de toekomst

 

Ik ben er van overtuigd dat technologie een middel is om de wereld te verbeteren. En als we het hebben over technologie, dan gaat het in steeds grotere mate over software. Ofwel: de intelligente aansturing van de fysieke hardware. Elke moderne organisatie ontleent zijn bestaansrecht in feite aan software. Ditzelfde geldt ook voor een bedrijf als Tesla. Het bedrijf maakt prachtige auto’s, die weliswaar fysieke producten zijn, maar een heel groot deel van de gebruikerservaring wordt door software mogelijk gemaakt. Zo ontvang je met regelmaat online updates voor je auto, die het gebruiksgemak verbeteren of problemen oplossen, en die soms zelfs volledig nieuwe functionaliteit toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan de autopilot-feature, die de Tesla Model S ineens in staat stelde om zonder interactie van de bestuurder te rijden. Dit soort high-tech innovatie vind je helaas niet terug in alle elektrische automodellen, maar het is duidelijk een model voor de toekomst. Auto’s worden slimmer en vergelijkbaar met een smartphone – regelmatig van software-updates voorzien. Dat is een radicaal ander model dan dat van traditionele auto’s met een verbrandingsmotor. Modernere modellen krijgen misschien wel eens een update voor het navigatie- of multimediasysteem, maar dat geeft je zeker niet het gevoel dat je ineens in een compleet nieuwe auto rijdt, zoals bij Tesla.

 

Schoner en duurzamer

 

Los van alle moderne snufjes en het fantastische rijcomfort is elektrisch rijden natuurlijk ook veel schoner en duurzamer. Decos gelooft daarin en ziet technologie als een motor om de wereld te verbeteren. Wij leven al in de toekomst, willen die toekomst nu al ervaren om daar van te leren en ons zelf te verbeteren. Daarom lopen we voor in gebruik van nieuwe technologie, en proberen daarmee ook anderen te inspireren hetzelfde te doen. We kopen daarom nu al geen auto’s meer zonder stekker voor onze medewerkers. Inmiddels hebben we 27 auto’s met stekkers, waarvan 6 volledig elektrisch zijn en 21 hybride. Eenderde van onze voertuigen zijn nog ouderwets, maar die zullen de komende jaren vervangen worden door elektrische auto’s, waaronder de Tesla Model 3, de Nissan Leaf en de BMW i3. Niet iedereen is daar op dit moment even blij mee, omdat de keuze aan voertuigen en de rijafstand soms nog beperkt is. Maar de ontwikkelingen gaan erg snel, onder andere door de komst van een bredere variatie aan modellen met meer range.

 

Wij gaan er als bedrijf voor om in 2018 honderd procent elektrisch te rijden. Dat is ambitieus, maar voor ons als bedrijf prima te realiseren. Noorwegen heeft aangekondigd als land in 2025 alleen nog maar elektrisch te rijden. Dat is nog eens een indrukwekkend streven! Wat mij betreft is het daarom wat teleurstellend dat de Europese Commissie die deadline vooruit schuift naar 2050. Hoewel in het Nederlandse Energieakkoord staat vastgelegd dat een verbod op verkoop van benzine- en dieselauto’s pas in 2035 aan de orde mag zijn, gaan er in de politiek toch steeds meer geluiden op om die datum te vervroegen. En daar ben ik het volmondig mee eens. Nederland is qua grootte en infrastructuur het ideale land om volledig elektrisch rijden te ondersteunen. Volgens mij is het onze taak als land om het goede voorbeeld te geven voor de rest van de Europese Unie, en vol overgave in te zetten op een meer duurzame toekomst. Wij zijn bij Decos alvast begonnen. Doet u ook mee?