Ook onze software denkt met je mee

Software wordt slimmer en slimmer en neemt steeds meer denk- en zoekwerk van gebruikers over. Deze slimmigheidjes zijn soms al zodanig in ons dagelijks leven ingebed dat we het niet eens meer bijzonder vinden. Tijd om ons toch eens te verwonderen over wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is. En hoe sluiten wij als Decos op deze trend aan?

Mijn iPhone is mijn beste vriend. Hij weet precies waar ik behoefte aan heb. Als ik naar links swipe, staan de relevante opties al op me te wachten. Heb ik mijn koptelefoon aangesloten, dan krijg ik de melding ‘Open telefoon’, want inderdaad gebruik ik mijn headset voornamelijk om mee te bellen. Andere informatie die ik na het swipen krijg voorgeschoteld, zijn onder meer agenda-afspraken, het weer en… ja iPhone, ik moet mijn vriendin hoognodig een berichtje sturen.

Drie voorbeelden van slimme software

Kortom: op basis van locatie, tijd én gedrag denkt mijn slimme telefoon met mij mee. Ik ben er inmiddels aan gewend, maar eigenlijk is het best bijzonder hoe intelligent een hedendaags besturingssysteem kan zijn. Ook op andere devices zie ik hoe applicaties en andere software mij steeds meer denk- en zoekwerk uit handen nemen. Denk maar eens aan het volgende:

  • De meest gebruikte vorm is toch wel de autocorrectie-feature, die veel tikwerk en domme fouten bespaart (hoewel we allemaal het risico op onbedoelde correcties kennen). Sommige tekstcorrectiefuncties worden zelfs intelligenter des te vaker je ze gebruikt; op basis van je eerdere gedrag voorspellen ze het woord dat je waarschijnlijk bedoelt.

  • Het slimme algoritme van YouTube raadt op basis van je gedrag video’s aan die voor jou interessant zijn. Dat systeem is inmiddels zo goed geworden, dat het steeds meer mensen zorgen baart. Het kan er namelijk voor zorgen dat je in een bubbel terecht komt van video’s die alleen jouw denkbeelden bevestigen. Zolang je echter je gezond verstand behoudt, is het algoritme vooral een middel dat veel zoekwerk bespaart en je op de hoogte houdt van zaken die voor jou interessant zijn.

  • De intelligentie van de Google-zoekmachine is legendarisch. De zoekmachine wordt bij elke update een stukje slimmer. Daardoor worden zoekresultaten steeds meer gefinetuned op basis van je eerdere zoekgedrag, locatie en device. Op die manier krijg je steeds sneller de specifieke informatie die je op dat moment nodig hebt. Het precieze algoritme is een groot geheim dat naar verluidt slechts in de top van het bedrijf bekend is.

Te verwachten is dat software de komende jaren alleen maar slimmer wordt. Met name de koppeling van databronnen met machines via het Internet of Things is veelbelovend. Dat kan in de zorg bijvoorbeeld leiden tot efficiëntere processen, zodat er meer tijd is voor persoonlijke aandacht. En de maakindustrie kan door data-gedreven werken de buitenlandse concurrentie voorblijven.

 

Suggestie-module: Automatisch de juiste informatie op je scherm in JOIN klantcontact

Inteligente software biedt ook aan lokale overheden veel mogelijkheden. Zo hebben we onlangs een nieuwe module voor JOIN Klantcontact gelanceerd, die meedenkt met de KCC-medewerkers.

Hoe werkt dat precies? JOIN Klantcontact analyseert automatisch de belnotitie die wordt getypt. Schrijf een medewerker bijvoorbeeld “Mevrouw had een vraag over het ophalen van grofvuil”, dan weet het systeem dat dit over afval gaat en wordt dus informatie over afval voorgeschoteld. Kortom, de KCC-medewerker hoeft niet handmatig te zoeken. Het gevolg: jouw klant – bijvoorbeeld de inwoner van de gemeente - wordt sneller en beter bediend.

 

Word jij enthousiast van deze slimme manier van werken? En wil je meer weten over de Suggesties-module in JOIN Klantcontact? Lees dan hier verder.