Medewerkers zijn de eigenaren van Decos

Decos is van de medewerkers. Inderdaad, de aandelen zijn in handen van onze collega’s. Op die manier zijn we niet afhankelijk van externe geldschieters. Dat maakt het najagen van de Decos-droom mogelijk.

Winst maken is nooit het belangrijkste doel van Decos geweest. “Uiteraard is de jaarrekening belangrijk voor de gezondheid van het bedrijf,” vertelt oprichter Paul Veger, “maar het doel is met passie voor technologie een nieuwe wereld mogelijk te maken.”

Paul wil dit graag samen met zijn mensen doen, waarbij collega’s niet van boven worden aangestuurd maar hun eigen verantwoordelijkheid nemen.

“Bij dit empowerment-principe past ook dat mensen niet alleen salaris krijgen, maar ook echt mee ondernemen,” vervolgt de CEO van Decos. Deze medewerkersparticipatie heeft op een unieke manier vorm gekregen.


Paul bij letters kleinDecos-oprichter Paul Veger

Iedereen een beetje ondernemer

Na enkele jaren te hebben gezocht naar een passende regeling, die ook de goedkeuring van de fiscus heeft, kwam Paul in 2003 met het idee om aandelen aan te bieden aan medewerkers.

Eenieder die langer dan negen maanden in dienst is, mag aandelen kopen. “Iedereen kan meedoen. De voorwaarden zijn voor iedereen gelijk, of je nu directeur, developer of product owner bent. Een mooie bijkomstigheid is dat alle Decos-medewerkers zo de mindset van een ondernemer krijgen.”

Dit transparante en open concept sloeg aan. Inmiddels heeft ongeveer 40 procent van de medewerkers aandelen in het bedrijf. Als oprichter van het bedrijf beschikt Paul nog steeds over een meerderheidsbelang, maar het percentage in handen van medewerkers wordt steeds hoger.

Collegas meteoriet
Collega's bij onze 'geluksmeteoriet'

Dit model heeft de nodige voordelen, voor alle stakeholders. Laten we eens nader op deze redenen voor ‘employee ownership’ ingaan.

Investeren in innovatie

Ted Simon Fixi

Ons bedrijf heeft grote dromen. Wij denken niet alleen op de korte termijn maar houden ook de toekomstvisie in gedachten. Het laatste wat we willen is door een ‘spreadsheet investeerder’ elk kwartaal te worden afgerekend op de winstcijfers. Op die manier zouden onze investeringen nooit realiteit zijn geworden. Investeren in de toekomst van onze producten en duurzaamheid kost natuurlijk wel geld. Decos-mensen snappen dit soort doelen wél en maken ze mogelijk.

Neem onze papierloze manier van werken. Die kwam er niet zonder investeringen. Maar het resultaat mag er zijn: papierloos werken verbetert de onderlinge samenwerking en we besparen ieder jaar anderhalve boom per medewerker aan papier.

Deze ervaring op het gebied van digitaal, papierloos werken komen nu, in tijd van corona, perfect van pas. De stap naar thuiswerken was zo gezet. Deze kennis nemen we bovendien weer mee in het doorontwikkelen van onze producten. 

Of denk aan onze investeringen in elektrisch rijden. Sinds 2017 kunnen onze medewerkers alleen nog kiezen uit volledig elektrische leaseauto's. Uiteraard was het afbouwen van de vloot van hybride stekkerauto’s wel een investering. Een onderneming die puur naar de winstcijfers op de korte termijn kijkt, had dit nooit aangedurfd. De medewerkers van Decos wel.

Nog grotere betrokkenheid

‘Employee ownership’ komt ook de algemene arbeidsvreugde ten goede. “Je voelt je nét een beetje meer onderdeel van de club,” vertelt accountmanager Arjan de Ridder. “Je bent dus bereid om net een stapje extra te zetten voor je klant, dan wanneer je alleen werknemer zou zijn van het bedrijf. Een geniale zet van Paul als werkgever.”

Als een van onze medewerkers bij jou op kantoor komt voor bijvoorbeeld een implementatie of training, is de kans groot dat je een van de mede-eigenaren van Decos treft. Wij selecteren onze medewerkers al op hun enthousiaste persoonlijkheid, maar nu je deze achtergrond kent, is hun betrokkenheid wellicht nog logischer.

Penthouse 2
Successen vieren we samen!

 

Immers, door hun participatie is het nog meer in hun eigen belang dat Decos-medewerkers hun werk uitmuntend doen. Als het goed gaat met het bedrijf, gaat het goed met hen, nietwaar? Of zoals Arjan het uitdrukt: “Als we groeien en successen behalen, vieren we dat feestje met z'n allen. Die momenten komen leuker bij je binnen, omdat je een beetje eigenaar bent.”


Arjan VR bril klein
Accountmanager Arjan de Ridder

Klaar voor de toekomst door medewerkersparticipatie

“Ik doe wat ik leuk vind en dat ik er ook nog geld voor krijg, is een mooie bijkomstigheid.” Zo vat Paul Veger zijn werk als Decos-CEO samen. Met deze vorm van medewerkersparticipatie plaveit Paul een mooie en stabiele toekomst voor Decos. “Ik word ook een dagje ouder en ik vind het leuk als mensen meer verantwoordelijkheid nemen in het bedrijf, zodat Decos de wereld nog jarenlang mooier kan maken.”


Decos groeit hard, dus we zijn altijd op zoek naar mensen die met ons de Decos-droom willen najagen. Kijk op de Werken bij-pagina voor een overzicht van de huidige vacatures.