Onze weg naar een volledig elektrisch wagenpark: we zijn er bijna!

Bij een bedrijf dat uitsluitend op groene stroom draait (we hebben al 12 jaar geen gasaansluiting) en 100 procent papierloos werkt, past ook een duurzame vorm van mobiliteit. Eind dit jaar hopen we een mijlpaal te bereiken. Een volledig elektrisch wagenpark, bestaande uit 100% elektrische modellen. Hoe zag de weg hier naartoe eruit? En stap jij ook in de elektrische wereld?

Laadpaal-600x360

Vanaf 2030 zijn er in Nederland alleen nog elektrische personenauto’s nieuw te koop. Dat is vastgelegd in het Klimaatakkoord. Voor veel mensen klinkt dat misschien als toekomstmuziek, maar bij Decos werken wij graag nú aan de toekomst. Want wanneer in 2029 de laatste vervuilende auto wordt verkocht, duurt het nog jaren voordat heel Nederland klimaatneutraal rijdt.

De transformatie naar de elektrische wereld moet sneller, vinden wij. Daarom beginnen wij er zelf aan. Ons complete wagenpark is eind dit jaar all-electric. Onze 39 leaseauto's stoten dan geen enkele CO2 uit.

 

Omarmen van de toekomst

Bij Decos, ooit opgericht met de utopische beelden uit Star Wars in het achterhoofd, houden we van de toekomst. Wij zien een toekomst waarin elektriciteit een duurzame en efficiënte energiebron is. Niet alleen het rijden zal honderd procent elektrisch worden, ook gebouwen gaan van het gas en zelfs vliegtuigen zullen worden aangedreven door elektriciteit.

Voor de reis naar deze elektrische wereld is het belangrijkste obstakel de gebruiker. Wanneer die massaal kiest voor elektriciteit, is het grootste gevecht voorbij. Hoe je genoeg duurzame stroom gaat opwekken als land, is het volgende vraagstuk, maar dat is in de nabije toekomst zeker oplosbaar. Op die manier maken we een overvloedige toekomst mogelijk, waarin je zoveel kunt rondrijden als je wilt.

- artikel gaat verder onder de foto -
elektrische wagenpark 1

Hoe hebben we dit aangepakt?

Uiteraard word je niet van de ene op de andere dag all-electric. De laatste vijf jaar zijn we planmatig bezig geweest ons wagenpark te transformeren:

  • Vanaf 2015 kochten we alleen nog hybride auto’s met een stekker voor onze medewerkers.
  • Vanaf 2018 mochten nieuwe leaseauto alleen nog all-electric zijn, dus alleen met batterij.
  • Nu in 2020 worden de laatste vervuilende modellen ingeruild. Dat geldt ook voor de hybride modellen, want we geloven niet in ‘een beetje duurzaam’.

Toegegeven, dit traject is niet zonder slag of stoot gegaan. Aanvankelijk was de keuze voor elektrische modellen nog beperkt. Zo was het twee jaar geleden nog lastig een auto voor het hele gezin te vinden. Ook was elektrisch rijden even wennen voor de Decos-medewerkers, bijvoorbeeld bij het zoeken naar een laadpaal. Dat is nu eenmaal de early adopter pain die je moet verdragen als je iets in beweging wilt zetten.

De beloning voor deze inspanningen is uiteindelijk groot. Als je met duurzaamheid bezig bent, krijg je daar energie van. “Happy energy,” zo noemde Wubbo Ockels dat tijdens de opening van ons pand.

Inmiddels is er een ruime range aan elektrische modellen, waarbij Decossers zelf kunnen kiezen binnen hun budget. We hebben allerlei merken en modellen in ons wagenpark, van Tesla Model 3, Hyundai Ioniq, Nissan Leaf tot de BMW i3. Steeds meer collega’s kennen het genot van snel accelereren en een geruisloze motor.

 

Doe jij ook mee?

Als bedrijf dat op natuurstroom draait en 100 procent papierloos werkt, stond alleen de CO2-uitstoot van ons wagenpark nog in de weg van volledig duurzaam werken. Wij hebben die stap gemaakt. En als wij dat kunnen, kan het ook bij andere bedrijven.

Bij dat van jou bijvoorbeeld… Uiteraard kun je jouw huidige wagenpark stap voor stap transformeren, maar we adviseren wel om een 100 procent elektrisch beleid als doel te formuleren. Dat geeft duidelijkheid aan jouw mensen en straalt visie uit. En zo word jij een van de grondleggers van een mooiere wereld.