De meest digitale klok van Nederland

Wie nu ons kantoor binnenloopt ziet naast receptierobot Pepper en onze giraffe achter de balie nog iets bijzonders: een digitale klok, bediend door een robotarm. De arm legt elke minuut plastic plaatjes neer, waardoor er een zogenoemde '7-segmentenklok' ontstaat.

Niek van der PlasNiek van der Plas, net afgestuurd in Computer Science, schreef zijn scriptie bij Decos en werkt voornamelijk voor het Fixi-team. Sinds kort werkt hij ook direct samen CEO Paul Veger, voor dit hobbyproject.

Nadat Paul via Kickstarter deze robotarm had aangeschaft, was het aan Niek om daar iets mee te doen. “Het idee is ontstaan, omdat het ons wel gaaf leek om de robotarm elke minuut in actie te zien”, vertelt Niek.


Elke minuut in actie

De robotarm kan worden aangestuurd in een driedimensionale ruimte en is tot op de millimeter nauwkeurig. De arm weet precies waar welke delen liggen en welke delen verlegd moeten worden om zo de juiste tijd weer te geven. Deze losse delen hebben wij zelf 3D-geprint en worden met een kleine zuignap opgepakt. De delen die niet worden gebruikt liggen in het midden op een stapel te wachten tot ze worden opgepakt.

Dankzij een camera en machine learning weet de robot zelfs wanneer er een onderdeel ontbreekt. Als je een onderdeel weghaalt, legt de arm deze de volgende minuut weer op zijn plek.

- artikel gaat verder onder de foto -
blog robotklok

Niet meteen vlekkeloos

Het ontwikkelen van de software ging niet zonder slag of stoot. "Een collega had haar telefoon bij de klok gelegd, die robot vervolgens aanzag voor een onderdeel. De arm pakte de telefoon op en legde deze met zo veel kracht neer, dat het beschermplaatje op het beeldscherm brak", vertelt Niek. Gelukkig zijn deze problemen inmiddels opgelost en kan de arm nu urenlang foutloos door blijven gaan.

Er zijn nog genoeg ideeën om de klok verder te ontwikkelen. “De camera boven de robot kan ook herkennen wanneer er iemand bij de robot staat. We zouden hem dan bijvoorbeeld kunnen laten zwaaien of een tekst neerleggen”, besluit Niek.