Inwoners lezen steeds minder huis-aan-huisbladen, maar hebben vaak wel een mening over wat er in hun buurt speelt. Om burgers via digitale middelen op de hoogte te houden, kennen we sinds kort de Wet elektronische publicaties.
De meeste bestuursorganen zijn wel bekend met de Wet elektronische publicaties (WEP), die alweer een halfjaar van kracht is. De vertaling van de Wep naar de werkpraktijk van alledag is helaas niet minder lastig. Tijd om alle ins en outs van de Wep met je door te nemen.
De Wep heeft als doel om inwoners zo goed mogelijk te informeren over besluiten die impact hebben op hun leefomgeving. Op die manier kunnen ze desgewenst tijdig hun recht van inspraak uitoefenen. Voor bestuursorganen – en met name hun informatiespecialisten - resulteert dat in drie grotere veranderingen.
Allereerst moeten de officiële bekendmakingen, die vroeger in het (digitale) gemeenteblad werden gezet, nu op één centraal punt online worden gezet, namelijk de website officielebekendmakingen.nl.
Er zijn tal van stukken die onder de noemer ‘officiële bekendmakingen’ vallen. Als we ons even beperken tot gemeenten, dan gaat het om:
De tweede verandering betreft het proactief op de hoogte stellen van inwoners over zaken die in hun omgeving spelen. Dus wanneer er documenten worden gepubliceerd die betrekking hebben op hun woonomgeving, worden inwoners digitaal geattendeerd. Personen ouder dan 25 jaar die beschikken over een geactiveerd MijnOverheid-account én hiervoor een e-mailadres hebben opgegeven, ontvangen deze berichten per e-mail.
De derde grote verandering: vanaf 1 juli 2022 moeten bestuursorganen documenten die ter kennisgeving of mededeling ter inzage worden gelegd (ook) digitaal aanbieden. Nu gebeurt dit nog veelal in fysieke vorm, wat een drempel opwerpt voor de inwoner. Die moet dan zelf naar het gemeentehuis om zich te informeren.
Bij de stukken die ter inzage worden gelegd gaat het om de onderliggende documenten bij een kennisgeving, zoals:
De grote vraag voor jou is uiteraard: wat moet ik doen om documenten te publiceren volgens deze nieuwe wet? Volg deze 5 stappen en je voldoet aan alle spelregels.
De rode draad in al deze tips? De juiste inzet van DROP en zijn functies. Om je hierin te ondersteunen werken we aan een koppeling tussen JOIN en DROP, waarmee officiële bekendmakingen met een paar muisklikken gepubliceerd kunnen worden.
We zijn op zoek naar overheidsinstellingen die dit proces met ons willen vormgeven. Wil je dus aan de slag met automatische online publicaties naar DROP? Laat het ons dan weten!
Aan de slag met de DROP-koppeling