Bij Decos willen we dat onze producten door iedereen makkelijk gebruikt kunnen worden. De Decos oplossingen die door overheden en gemeentelijke diensten aangeboden worden moeten voor iedereen beschikbaar zijn. Uiteraard volgen we hierbij de wetgeving rond webtoegankelijkheid.
We spreken van webtoegankelijkheid wanneer de barrières zijn weggenomen die interactie met of toegang tot websites verhinderen. Daarbij moet je in de eerste plaats denken aan moeilijkheden die kunnen worden ondervonden door mensen met fysieke handicaps, zoals blindheid of slechtziendheid.
Maar webtoegankelijkheid betekent ook bijvoorbeeld dat taal op een website niet te ingewikkeld is. Ook moet rekening worden gehouden met mensen die minder digitaal vaardig zijn.
De afspraken voor de webtoegankelijkheid zijn vastgelegd in de Web Content Accessibility Guidelines in vakjargon ook wel WCAG genoemd. De WCAG bestaat uit richtlijnen voor de toegankelijkheid van webcontent gericht op mensen met een beperking.
Al langere tijd streven Nederlandse overheidsorganisaties naar een zo groot mogelijke toegankelijkheid van hun digitale diensten. Uiteraard is het de bedoeling dat alle inwoners van Nederland met zo min mogelijk drempels worden geconfronteerd als ze van overheidswebsites en –apps willen gebruikmaken. De grote ontwikkeling die eraan komt, is dat toegankelijkheid binnenkort ook wettelijk wordt voorgeschreven.
Het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid (2018) bepaalt dat websites en mobiele apps van Nederlandse overheidsinstanties moeten voldoen aan de toegankelijkheidseisen. Hiervoor gelden de volgende ingangsdata:
Het besluit betekent voor publieke organisaties dat de toegankelijkheid van websites en apps moeten worden geoptimaliseerdop basis van WCAG versie 2.1, niveau A en AA.
Ook moeten publieke organisaties voor al hun websites en apps een toegankelijkheidsverklaring maken en publiceren. In de verklaring staat welke maatregelen worden genomen om de website toegankelijk te maken en te houden, inclusief een planning.
Zo lang een publieke organisatie in de toegankelijkheidsverklaring de uitdagingen die nu actueel zijn transparant worden beschreven, tezamen met een realistische planning voor maatregelen, voldoe je als publieke organisatie aan de wet. Waarbij we wel aanraden zo snel mogelijk alle knelpunten boven water te krijgen. Want we weten uit de praktijk hoe ingewikkeld en tijdsintensief het kan zijn om software gereed te maken voor de nieuwe richtlijnen.
Alle nieuwe producten van Decos worden zodanig ontwikkeld dat ze aan de nieuwe richtlijnen voldoen. Bestaande oplossingen passen we stuk voor stuk aan. Waar letten we op bij het ontwikkelen van toegankelijke software?
Fixi voor de WCAG aanpassingen. |
Zo hebben we in de Fixi website het contrast aangepast, de labels boven de invoervelden, 400% zoom mogelijkheid, een alternatief voor de kaartweergave, tab order, Alt tags, buttons en meer.
De toegankelijkheidsverklaring dient door de gemeente geregeld te worden via deze website en moet gedeeld worden op de website van de gemeente. Je hebt van ons een onderzoeksrapport nodig voor het invullen van de toegankelijkheidsverklaring. De onderzoeksrapporten van alle Decos producten zijn uitgevoerd aan de hand van deze tool en zijn op deze pagina terug te vinden: https://www.decos.com/toegankelijkheid.
Neem dan telefonisch of per mail contact op.
s.vanderklugt@decos.com
+31 883326751