Na jarenlange uitstel moet de Omgevingswet op 1 januari 2024 nu écht worden ingevoerd. Dat was deze maand de uitkomst van een stemming in de Eerste Kamer. In deze blog gaan we dieper in op het belang van de wet en hoe we jou helpen aan te sluiten op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).
De Omgevingswet is bedoeld om de regels voor ruimtelijke ontwikkeling te vereenvoudigen en samen te voegen. Het effect zou een goede balans tussen het benutten en beschermen van de fysieke leefomgeving moeten zijn. Door middel van overzichtelijke regels kunnen gemeenten de leefomgeving daardoor meer in samenhang inrichten, dus ook op het gebied van milieu, natuur en water.
Bij de implementatie van de Omgevingswet speelt het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) een belangrijke rol. Dit is een digitaal loket waarin snel kan worden opgezocht wat in de fysieke leefomgeving is toegestaan en waarop vergunningsaanvragen kunnen worden ingediend. Het is daarmee een opvolger van het Omgevingsloket online (OLO), de Activiteitenbesluit Internet Module (AIM) en Ruimtelijkeplannen.nl. Het succes of falen van de Omgevingswet is onlosmakelijk verbonden met het DSO.
Het verbinden en samenwerken van actoren (initiatiefnemers, overheden en belanghebbenden) staat centraal in de nieuwe wet, en het DSO moet dit mogelijk maken. Afgelopen jaren bleek het systeem echter nog niet stabiel genoeg. Reden dus voor uitstel. Inmiddels lijkt het erop dat het platform op 1 januari 2024 kan worden gelanceerd, samen met het ingaan van de omgevingswet.
Het ingaan van de wet heeft een flinke impact op het werk van informatieprofessionals. Overheden worden verplicht om een aantal lokale systemen aan te sluiten op de landelijke voorzieningen van het DSO om informatie uit te wisselen. Het gaat dan om:
Veel overheidsinstellingen zijn al een tijd druk bezig met de voorbereidingen op deze aansluitingen. In samenwerking met ketenpartners worden tal van processen heringericht. Daarbij komen ook nieuwe standaarden kijken, die vragen om technische aanpassingen op het gebied van informatiebeheer.
Voor een goede werking van het DSO is het van belang dat de landelijke voorzieningen worden aangesloten op software binnen uw organisatie. Dat gaat veelal om taakspecifieke applicaties, zoals een VTH-systeem. Maar ook JOIN kan hierin een rol spelen. Decos ondersteunt jouw organisatie daar uiteraard bij, en wel met de volgende koppelingen:
Het is mogelijk om beide koppelingen te realiseren voor JOIN, al verschilt het per organisatie hoe ze hier gebruik van willen maken. Daarom zijn we bezig met een inventarisatie van de wensen. Wil jij binnenkort JOIN koppelen aan het DSO? Laat dat dan weten via deze pagina.