"Zonder frictie geen glans"

Decos heeft een nieuwe User Experience designer in dienst: Rianda. Maar wat houdt UX precies in en hoe gaat haar inzet onze klanten helpen? We halen een kop koffie, planten haar in een lekkere stoel en stellen haar vijf vragen over van alles en nog wat – en vooral over wat jij van haar komst gaat merken.

 

Kennismaking met Rianda

 

Ze kwam letterlijk aanwaaien. Rianda vond Decos door virtueel op Google Maps te gaan dwalen, op zoek naar een plek waar ze wel wilde werken. Eenmaal naar binnen gelopen duurde het nog geen twee weken voordat we overtuigd waren van haar enthousiasme en ze een contract op zak had. Of ze maandag nog kon beginnen, we hebben haar nodig. Nu zijn de eerste weken achter de rug, dus wordt het hoog tijd haar een paar vragen te stellen.

 

Hoe zijn de eerste weken bevallen?

Ja, goed. Ik ben direct aan het werk gezet om te kijken naar het design van één van onze producten, Fixi. Het is natuurlijk wennen, zo direct na een studie aan het werk. Alle collega’s leren kennen, veel nieuwe indrukken. Uitvinden hoe processen lopen, wie ik nodig heb voor welke informatie. Maar het is iedere dag weer een uitdaging en ik geloof dat ik iedere dag weer een beetje beter word.

 

Jij bent onze UX designer. Wat houdt dat precies in?

Ik ben voornamelijk aan het luisteren naar de klant. Niet voor niets staat UX voor User Experience: de ervaring van de gebruiker. Ik ga langs bij hen en kijk hoe zij gebruik maken van onze software. Ik praat met de gebruiker en ik laat hen testen uitvoeren, zodat we met hun feedback de producten kunnen verbeteren.

 

Hoe moeten we die testen voorstellen?

Ik ga bijvoorbeeld naar een klant van JOIN, en samen met hen loop ik door het proces van het aanvragen van een paspoort. Bij iedere keuze of handeling die zij maken stel ik vragen. Aan de hand van die vragen kijk ik naar de gewenste handelingen van de klant waardoor de software er op aangepast kan worden. Juist de verdieping in de klant brengt de producten op een hoger niveau. Kijk, iemand die achter de balie werkt van een gemeentehuis is niet geïnteresseerd in de code achter JOIN of alle functionaliteiten, hij of zij wil gewoon zo snel mogelijk de persoon die voor hen staat helpen. Ik wil weten hoe we hen zo goed mogelijk kunnen helpen met onze software.

 

Deden we dat eerst niet dan?

We luisteren altijd naar de klant, maar het kan altijd beter. Ik ben aangenomen om nooit stil te zitten, altijd te sparren met de Product Owners hoe iets beter kan, hoe we net even die ene functionaliteit beter kunnen aanbieden aan de gebruiker. Of bijvoorbeeld met een aantal programmeurs langs de klant te gaan om hen een idee te geven van hun wereld, zodat ze mijn initiatieven ook beter snappen. Misschien dat ik soms dan een beetje tegen schenen aan schop, maar ik denk dat dat er bij hoort. Zonder frictie, geen glans.

 

Dat je nooit stil zit, dat merken we ook een beetje aan je. Wat kunnen onze klanten in de toekomst van jou verwachten?

Naast het kritisch bekijken van de huidige applicaties en functies, ga ik mij in de toekomst ook bezig houden met het opstellen van één lijn als het gaat om onze klanten van een gelijkwaardige gebruikerservaring te voorzien. Het liefst wil ik dat de gebruiker praktisch geen hulp meer nodig heeft om iets te snappen en alles intuïtief werkt. Eerst maar eens naar onze klanten luisteren wat ze nu direct willen en daar mee bezig. Kleine stapjes. Lekker sprinten!