Nú al werken in de toekomst?

Het is december, de lijstjes met ‘best of 2017’ vliegen je om de oren. Maar ook de vooruitblikken op 2018 of 2025 en de trends die we dan mogen verwachten. Ik volg het altijd nieuwsgierig, vooral de ontwikkelingen op het gebied van personeel en uiteraard HR. Er zit weinig verrassends in die voorspellingen, maar het zijn wél ontwikkelingen die ik enorm toejuich. Want het is de tijd van de werknemers: zij zijn nu in the lead!

 

Werk en privé balans 

Het Nieuwe Werken, flexwerken, mobiel werken, netwerken: het is allemaal niet meer nieuw te noemen, en toch prijken deze termen wederom in ieder trendoverzicht. De komende jaren gaan deze ontwikkelingen nog veel meer doorzetten, in alle lagen van bedrijven en in allerlei typen organisaties. Ik vind het super dat dit gebeurt. Het is immers bewezen dat mensen zich gewoon een stuk prettiger voelen wanneer werk en privé goed in balans zijn. Vooral werkende ouders met jonge kinderen hebben baat bij flexibele werktijden en –locaties. Flexwerken – en daarmee ook Het Nieuwe Werken en mobiel werken – is niet alleen voor de werkgever, maar juist voor de werknemer fijn, zoals mijn collega Marcia al eerder beschreef. Ik vind het prachtig dat steeds meer organisaties daar nu stappen in gaan zetten.

 

People in the lead

Het is één van de veranderingen waaraan je ziet dat de macht aan het verschuiven is van werkgevers naar werknemers. Dat zie je altijd bij economische krapte, waarin mensen makkelijk en snel van baan kunnen wisselen en waarbij ze hogere eisen stellen aan arbeidsvoorwaarden. Niet alleen aan salaris, maar ook aan ontwikkelingsmogelijkheden, flexibiliteit en vrijheid. Daarom zie je steeds meer bedrijven veranderen in platte organisaties, waarbij managers verdwijnen en zelfsturende teams, die vaak agile werken, verschijnen. De managers die overblijven zijn meer coachend, verbindend en faciliterend.

Ik vind het fantastisch dat top down structuren verdwijnen en plaatsmaken voor bottom up.  Het is toch geweldig dat mensen zélf hun taken en verantwoordelijkheden kunnen bepalen! De meeste mensen zijn daar prima toe in staat, en het draagt bovendien ook sterk bij aan hun motivatie. Wat in dat kader ook steeds belangrijker wordt, is zingeving – zowel voor de werknemer als de werkgever. Gelukkig draait het in de economie niet meer alleen om productie en winst. Mensen willen graag iets zinvols doen met hun tijd en hun talent, en vragen dat ook van hun werkgever. Mede daardoor willen steeds meer organisaties waarde leveren aan de samenleving en worden zij dus aantrekkelijker als werkgever.

 

Aandacht voor de mens

Ook robots worden uiteraard genoemd onder de trends. Evenals digitalisering, automatisering, flexibilisering en online technologie, wat steeds verder doorbreekt in meer en meer organisaties. Al die facetten zorgen ervoor dat er juist meer aandacht aan de individuele mens kan worden geschonken, en dat is mooi! Want het gaat er om dat we de talenten van mensen voor 100%, al dan niet 200%, kunnen inzetten. Daar worden niet alleen zij blij van, maar daar draaien de organisaties ook goed op. Tevreden werknemers zorgen namelijk voor de beste resultaten en dus tevreden klanten.

Waar ik nog weinig over lees, maar wat ik persoonlijk wel een ontzettend belangrijke ontwikkeling vind, is het creëren van een open, horizontale feedback structuur. Nu is het toch vaak het management dat iemands’ functioneren één keer per jaar beoordeelt. Ik vind dat die feedback constant gegeven moet kunnen worden, en niet door je manager maar juist door je directe collega’s. Je moet elkaar durven en kunnen aanspreken op prestaties, houding en gedrag, zodat je constant uitgedaagd wordt om het beste uit jezelf te halen. Hóe je dat het beste doet, is natuurlijk heel lastig. Wij zijn daar al mee aan het experimenteren, maar het is in mijn ogen een topic wat absoluut trending moet worden in 2018.

 

Werken in de toekomst: vandaag!

Ik durf met trots te zeggen dat we bij Decos de meeste van deze trends allang hebben ingevoerd. We zijn nu eenmaal een bedrijf dat vaak wat voor de muziek uitloopt. Natuurlijk maken wij ook fouten en denken we achteraf wel eens, dat hadden we anders aan moeten pakken... We voeren veranderingen door omdat we daarin geloven, zonder het van tevoren in detail uit te werken. We proberen het uit en moeten daarbij dan wel eens een stap terug doen of een keer extra bijsturen, maar we gaan in ieder geval vooruit. Stilstaan is immers achteruitgang en daar doen wij niet aan. Daarom werken wij al jaren digitaal, plaats- en tijdonafhankelijk, met zelfsturende teams en in een agile netwerkorganisatie. Wil jij eens met eigen ogen komen bekijken hoe het werken in de toekomst er uit ziet? Kom dan gerust eens bij ons langs, want het kan nú al!

Zou jij zelf ook al in de toekomst willen werken? We hebben een aantal vacatures openstaan. Check de jobs-pagina en neem contact met me op, ik leer je graag kennen!