Waarom wij staand werken

Oké, het is even wennen. Echt anders. Iets minder comfortabel ook. Maar mijn collega Mark zweert erbij: hij staat de héle dag te werken. Een stoel heeft hij al vijf jaar niet meer. En hij is niet de enige bij Decos. Veel collega’s gooien regelmatig hun bureau omhoog om even staand te gaan werken, ik ook. Maar wat maakt dit nou zo fijn?

 

De nieuwste gezondheidstrend

Staand werken is de nieuwste gezondheidstrend onder werkenden. ‘Zitten is het nieuwe roken’, roepen de media. Journaliste Katja de Bruin schreef er zelfs een boek over. Allemaal verwijzen ze naar wetenschappelijke onderzoeken die enge cijfers laten zien. Zo kan veel zitten leiden tot diabetes en hart- en vaatziekten. Het vergroot de kans op voortijdig overlijden, met maar liefst 40 procent bij acht uur bureauwerk per dag. Als je daarnaast ook nog een paar uur TV kijkt, groeit die kans zelfs tot 60 procent. Daarnaast zijn er economische nadelen. Denk aan verminderde arbeidsproductiviteit, meer ziekteverzuim en hogere zorgkosten.

 

Inzicht

Ik heb lang gedacht dat die doemcijfers niet voor mij gelden, omdat ik veel sport. Maar onderzoek laat zien dat ook mensen die regelmatig sporten niet ontkomen aan de nadelen van het vele zitten. Dus ook ik moet overdag meer bewegen. Toen ik vorig jaar een Fitbit kreeg, vond ik het heel interessant om mijn beweegpatronen te ontdekken.

De dagelijkse ambitie ligt op 10.000 stappen, iets wat ik op mijn vrije dagen (thuis met de kinderen) gemakkelijk haal. Maar ik schrok ervan hoe weinig stappen ik op een werkdag zette: dat kon zomaar op 4.000 blijven hangen. Ondanks onze grote kantoor, de meetings, het drinken halen en lopend bellen.

 

Staand creatiever

We weten dus dat zittend werken niet gezond is, maar hoe gezond is staand werken dan precies? De Britse bewegingsexpert Dr. John Buckley van Chester University becijferde dat drie uur staan per dag voldoende is om het vele zitten mee te compenseren. Met staand werken verbrand je per uur bijna 50 calorieën meer dan met zittend werken.

Ook pompt je hart wanneer je staat tot wel tien keer zoveel bloed door je lichaam als wanneer je zit. Deze betere doorbloeding van het lichaam geeft je hersenen meer zuurstof, wat niet alleen leidt tot een betere concentratie maar ook tot verhoogde creativiteit. Toch betekent dit natuurlijk niet dat je de héle dag moet staan. De kracht zit ‘m in de afwisseling, wat een vergelijkbaar effect sorteert als een wandelingetje.

 

Staand vergaderen

Eén ding wat we bij Decos collectief staand doen, is vergaderen. Sinds we agile zijn gaan werken, begint elk team de dag standaard met een kort overleg: de daily stand-up. Deze vergadering duurt maximaal vijftien minuten, en is bedoeld om met elkaar de belangrijkste learnings van gisteren en de to do’s van vandaag door te nemen.

Omdat je weet dat deze vergadering toch niet lang duurt, ga je er gemakkelijker bij staan. Staand vergaderen zorgt ervoor dat het overleg kort en kernachtig blijft én dat deelnemers actiever en meer betrokken zijn. Dat het iedereen goed bevalt, blijkt wel uit het feit dat de twee ruimtes in ons kantoor voor staand werken steeds vaker bezet zijn.

 

Energieker

Ik weet zeker dat Mark – en ik, en vele collega’s met ons – niet staand werken omdat zitten gevaarlijk zou zijn. Of vanwege de calorieën die we ermee zouden verbranden. Het grote voordeel voor ons is simpel: als je staand werkt, ben je gewoon actiever en energieker. Je beweegt meer, en je praat zelfs anders, omdat je veel meer gebruik maakt van lichaamstaal. Mensen voelen zich productiever en zelfs vrolijker wanneer ze staand werken. Het is dus gewoon écht lekkerder werken.

Mijn collega Mark moet overigens wel oppassen, als ik het Arboportaal moet geloven. Daar wordt gewaarschuwd dat te veel staand werken kan leiden tot rugpijn en spataderen. Blijven afwisselen dus. Maar daarvoor zou Mark toch eerst een stoel moeten aanschaffen.

Papierloos werken, staand werken, en ja, zelfs een ballenbak. Inspiratie opdoen voor het Nieuwe Werken? Kom gerust eens bij ons op bezoek in Noordwijk! Neem contact met me op via m.vankampen@decos.com