Rest-API verbetert uitwisseling van gegevens

Onze oplossingen bieden talloze integraties. Dat is noodzakelijk voor core applicaties zoals ons zaaksysteem JOIN en vergaderapp Minute, zodat onze gebruikers optimaal kunnen werken met al de diverse programma’s die ze dagelijks nodig hebben. Daarbij zijn we continu op zoek naar hoe we de kwaliteit van onze integraties kunnen verbeteren. Daarom is Decos nu bezig om RestAPI in al haar oplossingen te implementeren.

 

Flexibele standaard

We maakten al jaren gebruik van een gedegen API structuur, om het ontsluiten van informatie uit allerlei diverse bronnen gemakkelijker te maken. Maar met de RestAPI zet Decos een nieuwe standaard voor het uitwisselen van gegevens met haar oplossingen. Een RestAPI is een flexibele standaard die het nóg makkelijker maakt om informatie optimaal te gebruiken en weer te geven. Zo bedienen we onze duizenden gebruikers nét weer iets beter en zetten we een stap richting de toekomst. “Dankzij de technologische mogelijkheden van de RestAPI kunnen wij onze oplossingen nu volledig aanbieden op de manier hoe de klant dat echt wil,” licht David Bronsveld, productowner van Decos, toe.

 

API, wat is dat?

API staat voor Application Programming Interface, een manier om data te ontsluiten uit een software programma. Op dit moment werkt Decos aan het optimaliseren van haar API structuur. Dit houdt in dat alle software die Decos bouwt, wordt geleverd met een zogeheten RestAPI. RestAPI staat voor ‘Representational State Transfer Application Programming Interface’ en is een wereldwijd geaccepteerde standaard op het gebied van API. Andere applicaties die gebruik willen maken van de gegevens uit onze software, kunnen op deze manier makkelijk, veilig en snel data ontsluiten voor eigen gebruik. 

Een voorbeeld van een Decos-oplossing die gebruik maakt van een RestAPI is JOIN Mobile, onze app die recent is vrijgegeven. Door gebruik te maken van een RestAPI is het mogelijk om de juiste informatie te ontsluiten voor mobiel gebruik. Ook creëert de RestAPI mogelijkheden voor specifieke gebruikersgroepen van JOIN, zoals organisaties in de zorg, het onderwijs en de financiële sector.

 

Commonground & API?

Het bouwen van een RestAPI past volledig in de Common Ground ontwikkeling, waarbij ICT-systemen voor gemeenten worden ontworpen op een moderne, agile manier. Naast de bestaande gemeentelijke ICT-infrastructuur wordt gebouwd aan een nieuwe, moderne infrastructuur voor de uitwisseling van gegevens binnen en tussen gemeenten. Dit alles om de dienstverlening en bedrijfsvoering van gemeenten ingrijpend te vernieuwen.

Het toepassen van een RestAPI is een manier om een gezamenlijk gegevenslandschap te creëren, waarbij de diverse oplossingen niet meer in aparte ‘silo’s’ per beleidsdomein zijn opgesloten, maar aan elkaar zijn gelinkt via API’s in plaats van via honderden aparte koppelingen en integraties. Ook autorisatie en logging zou via de API Gateway kunnen verlopen, waarmee het beheer veel gemakkelijker en sneller kan.

 

Ingewikkelde materie?

Technisch is het inderdaad best ingewikkelde materie, waar alle partijen die moderne software voor gemeenten ontwikkelen zich nu mee bezig houden. Gelukkig hebben we een groep bekwame software engineers die wel houden van een technisch hoogstandje en zich daar graag in vast bijten. Dit betekent echter ook dat het nog niet ‘af’ is – maar 100% in beweging. Maar we geloven echt in de ontwikkeling van Common Ground en willen graag mee voorop lopen in deze vooruitgang. Samen met onze klanten en partners.

 david

Wil je meer weten over de RestAPI van Decos en met ons meedenken over de ontwikkeling en toepassing? Onze product owner David Bronsveld vertelt je er graag meer over!

 

 

JOIN E-Learning module