Ontmoet het JOIN the Journey-team, deel 1: software-architect Alain

Alain cirkelJOIN the Journey, de weg naar een nieuw JOIN Zaaksysteem, is in volle gang. Het gaat om een groot traject waarin verschillende disciplines een rol spelen. De komende periode nemen enkele teamleden je mee in hun bijdrage aan de reis naar een nieuwe versie van JOIN. Dit keer is het woord aan CTO en software-architect Alain van Hanegem.

Alain, wat is jouw rol binnen JOIN the Journey?

“Ik ben al vanaf het prille begin betrokken als initiatiefnemer van dit project. Ik vervul de rol product owner architectuur en techniek. Ik werk dagelijks nauw samen met mijn collega product owners Kees Essaadi en Lotte van der Kamp. En uiteraard ook met onze architecten en developers in zowel Nederland als India.

Ik ben veel bezig met projectmanagement, gecombineerd met agile development sprints en - niet geheel onbelangrijk - de inhoudelijke software en technische en functionele eisen van het nieuwe platform.

We passen moderne software, infra- en cloudarchitectuur en state-of-the-art development practices toe en blijven continue kritisch kijken naar onze eigen processen. Deze combinatie in dit project van formaat maakt het ontzettend uitdagend en interessant!

Op dit moment van schrijven bevinden we ons in de scoping-, definitie- en architectuurfase van het project. Zo werken we nu met één team aan onze nieuwe workflow microservices, worden nieuwe informatiemodellen uitgewerkt voor onze database- en opslagarchitectuur en vergroten we de functionaliteiten van de Software-as-a-Service (SaaS) vereiste microservices met de vereiste gebruikersinterface componenten. Kortom: volop cloud, IT en techniek, waar ik inhoudelijke sturing aan mag geven met een fantastisch team!

Daarnaast zijn we volop bezig met de functionele waarden, user interface en uitwerking van onze nieuwe procesoplossing waarbij we rekening proberen te houden met de krachten en de beperkingen uit de bestaande JOIN suite.

Het doel is een versie van JOIN die nog beter aan de wensen van de gebruikers en beheerders voldoet en volgens moderne standaarden anno 2020+ ontwikkeld is.“


Kun je wat thema’s noemen die nu bij klanten spelen?

“Met dit nieuwe platform kiezen we voor een cloud first-strategie, iets wat goed aansluit op de ontwikkelingen in de markt. Daarnaast zien we dat organisaties steeds meer behoefte hebben aan zelfbediening bij het beheer van SaaS-applicaties. En dit moet natuurlijk gecombineerd worden met scherpere beveiligingseisen en privacyregelgeving.

Verder willen organisaties niet dat processen stil moeten liggen wanneer een nieuw onderdeel van een systeem wordt uitgerold. Onze schaalbare cloudarchitectuur op basis van Kubernetes en de Microsoft Azure cloud maakt dat mede mogelijk.”

JOIN the Journey is duidelijk een ambitieus project. Houd je nog wel tijd en energie over voor hobby’s?

“Mijn werk brengt me juist op ideeën voor persoonlijke projecten. Mijn vrije tijd breng ik graag door met mijn gezin om leuke dingen te doen. En zo af toe is er tijd om te hobbyen: technische uitdagingen oplossen en ideeën tot leven wekken met de combinatie van hardware, embedded software en cloudoplossingen. Ik help ook graag andere met 3D-print uitdagingen, 3D modellering in verschillende applicaties en software automatisering op allerlei vlakken.

Je kan het zo gek niet verzinnen: van 3D geprinte led-kaarsen met vlam-animatie-effecten voor escape rooms, smart-home electronica, led-matrix-RGB-schermen voor presentatie doeleinden tot 4-assige servo-robotarmen 3D geprint en volledig mechanisch om 500 gram te kunnen verplaatsen. Het leuke is dat mijn hobby’s ook mijn werk bij Decos weer voedt met het denken in oplossingen.”


Met welk resultaat ben je tevreden aan het eind van JOIN the Journey?

“Ik wil dat onze klant zijn processen goed kan inrichten, zowel intern en voor de klant-van-de-klant. Of dat nu een vergunningsaanvraag, een klachtenformulier, een klantcontactproces of een ander zaaktype-gerelateerd proces is; het moet in deze nieuwe versie van JOIN mogelijk zijn.

Daarbij kijken we niet alleen naar zaakgericht werken. We houden ook rekening met projectgericht werken, documentmanagementeisen, de achterliggende koppelingen en het integratielandschap. Met aandacht om het geheel beheersbaar en toegespitst op de manier van werken/behandelen te krijgen, waarbij de software de eindgebruiker begeleidt en ondersteunt.

Het nieuwe JOIN moet bovendien niet al te rigide zijn, maar juist dynamisch en rolgestuurd. Dat alles veilig en volledig in overeenstemming met de Nederlandse informatiearchitectuur. Denk aan de informatiemodellen Zaken en Zaaktypen (RGBZ & ImZTC), maar vooral ook, rekening houdend met Common Ground (de nieuwe gegevensuitwisselings standaarden en API's).

Bovendien moet het nieuwe JOIN intuïtief werken en gebruiksvriendelijk zijn. Daarin speelt de herkenbaarheid van de Decos-software een glansrol. De look & feel die JOIN Samenwerken nu al kenmerkt, is de basis voor het grotere platform."

Hoe verloopt het project tot nu toe?

"Een goede samenwerking tussen onze product owners, user experience designers, quality assurance engineers, architecten en developmentdisciplines is uiteraard cruciaal voor dit zeer omvangrijke cloudproject. De afgelopen twee jaar hebben we gewerkt aan de harmonisatie van onze processen voor IT en softwareontwikkeling in Nederland en India. Dat maakt het mogelijk om nu snel te schakelen met elkaar.

Met onze Indiase collega’s gaat op afstand samenwerken altijd al soepel, ook vóór corona al. Kortom, door de soepele samenwerking met de verschillende expertises binnen Decos hebben we JOIN the Journey een vliegende start gegeven.”