In 6 jaar van fossiel naar 100% elektrisch

Terwijl de omslag naar elektrisch rijden pas net is begonnen, mogen wij ons het allereerste Nederlandse bedrijf noemen met een volledig elektrisch wagenpark. Eind december is de allerlaatste plug-in hybride leaseauto vervangen voor een elektrisch exemplaar. Een stap waar al sinds 2014 naar toe is gewerkt.

Vanaf 1 januari 2015 kon er voor nieuwe leaseauto’s alleen worden gekozen voor elektrisch of plug-in hybride. Sinds 1 januari 2017 staan er alleen nog elektrische auto’s op de keuzelijst. Nico de Mooij, Finance manager en beheerder van het wagenpark, herinnert zich nog goed dat dit besluit werd genomen: “Er moest flink wat werk worden verzet om de OR van dit plan te overtuigen. In die tijd hadden elektrische auto’s immers een gemiddelde actieradius van maar 100 kilometer.”

Blog wagenpark 1

Elektrische pioniers

De meeste medewerkers kozen in die periode dan ook voor een plug-in hybride auto. Toch waren er enkele pioniers die al de stap naar elektrisch durfden te zetten. “Onze collega Pieter vond het zo interessant, dat hij in de winter zonder mopperen met handschoenen en een muts in de auto stapte. Door de verwarming uit te laten, kwam hij weer net wat verder op een acculading.”

In 2017 was de techniek al een stap verder: het was mogelijk om circa 200 kilometer te rijden, zonder tussendoor te laden. “Om te laten zien dat de meeste praktische bezwaren daarmee uit de lucht waren, maakten we een berekening van de gemiddelde afstand die onze medewerkers per rit maakten. Daaruit bleek slechts 1,4 procent van de ritten langer te zijn dan 150 kilometer”, vertelt De Mooij.

Daarnaast werd besloten om ook te voorzien in laadpalen bij de medewerkers thuis. De Mooij: “Het laatste bezwaar waar we iets mee wilden doen, kwam van medewerkers die graag met hun leaseauto op vakantie wilden. Voor hen hebben we geregeld dat ze tijdelijk van auto konden ruilen, met een collega die nog op benzine reed.”

Blog wagenpark 2

Een blijvertje

Inmiddels lijken deze bezwaren al lang verleden tijd. De actieradius is verder gestegen en afgelopen jaar gingen sommigen zelfs met hun elektrische auto op wintersportvakantie. De elektrische auto’s zijn dan ook al lang geen punt van discussie meer. “Als je nu zou vragen of mensen weer terug willen naar benzine, zeggen er denk ik weinig ‘Ja’”, besluit De Mooij.

We streven ernaar om met moderne technieken de ecologische voetafdruk steeds verder te verkleinen. Zo heeft ons futuristische kantoorgebouw al sinds de oplevering in 2008 geen gasaansluiting. In het pand kan je tevergeefs op zoek naar papier: er wordt al jaren papierloos gewerkt.

Wist je dat Decos volledig in handen is de medewerkers? Lees ook de blog: Medewerkers zijn de eigenaren van Decos