The Decos Story: hoe het allemaal begon - Part I

Oprichter Paul Veger weet zijn gehoor altijd te boeien met anekdotes over de geboorte van Decos en de eerste jaren van het bedrijf. Wij vinden daarom dat het tijd werd om deze 'origin story' met een groter publiek te delen!

Poster StarWars

 

 

1977

Middelbare-scholier Paul ziet de originele Star Wars-film in de bioscoop. De space opera maakt een onuitwisbare indruk op de 13-jarige uit Heemstede.

De optimistische visie die regisseur George Lucas op de toekomst van de mensheid heeft, inspireert hem. De sciencefictionklassieker zal een rode draad vormen door de rest van Pauls leven.

 

 


1978-1982

Paul knutselt al enkele jaren graag aan computers. Hij is de eerste Nederlander met een Atari 800. Met een paar vrienden vormt hij op school een werkgroep computerkunde. Ze komen wekelijks in de kelder van het schoolgebouw bij elkaar om programma's te schrijven en ervaringen uit te wisselen. Dit leidt tot de oprichting van de eerste Nederlandse Atari-gebruikersgroep.

Zijn kennis valt ook bij Atari Nederland op. Daar wordt Paul uitgenodigd om op freelance basis te komen programmeren. Dat zijn leerzame tijden en Paul merkt al snel dat hij liever eigen baas is.

Krantenartikel Atari Paul

 

 
Paul 1983

1983

Paul gaat informatica studeren in Leiden. Hij kiest mede voor deze stad vanwege de vele vrouwelijke studenten die daar rondlopen. Dat is praktisch, want helaas voor Paul zal het nog een paar jaar duren voordat het type ‘nerd’ een schoonheids-ideaal wordt. (Spoiler alert: tijdens zijn studie ontmoet Paul de liefde van zijn leven, met wie hij anno 2020 nog steeds getrouwd is.)

Later in 1983 richt hij Decos Computer Extensions op, een bedrijf dat zich specialiseert in het ontwikkelen en produceren van Atari-apparatuur en -programmatuur. Later zal Paul spreken van ‘een hobbybedrijfje’. Paul is de directeur en enige werknemer. Wel kunnen rechtenstudenten een zakcentje bijverdienen met soldeerwerk.

Onder de vlag van Decos Computer Extensions ontwikkelt Paul een Atari-telefoonmodem dat op bestaande modellen Atari-computers kan worden aangesloten. De nieuwsbrief Escape van de Stichting Atari Gebruikers bespreekt het apparaat lovend: “Wij hebben dit modem getest, en alles werkte feilloos.”

 

 

Paul historie Decos

1985

Twee jaar na de oprichting van zijn eenmansbedrijf maakt Paul een eerste balans op. In een interview met Personal Computer Magazine laat de dan 20-jarige directeur weten dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met het opzetten van een eigen bedrijf. “Met beperkte middelen steek ik nu ontzettend veel op,” vertelt Paul.

“Als ik over een paar jaar afgestudeerd ben, hoef ik niet alles nog te leren. Die fase heb ik dan allang gehad. Bovendien kan ik nu elke cent die ik verdien in mijn bedrijfje stoppen. Ik hoef er nog niet van te leven. Kijk, ik heb voor mezelf al uitgemaakt dat ik nooit van mijn leven wetenschappelijk medewerker of zo wil worden. lk wil voor mezelf werken. Ja, ik ben wel een ontzettend ondernemend type.”

 


Poster PCM

1986

Om zijn bedrijf meer bekendheid te geven bezoekt Paul computerbeurzen. Daar weet hij toehoorders te boeien met zijn enthousiaste uitleg. Een kenmerkende foto van Paul, die omringd door een groep geïnteresseerden opgaat in zijn verhaal, wordt zelfs gebruikt op de poster voor de PCM Show 1987. Dat is de computerbeurs die Personal Computer Magazine in die periode jaarlijks organiseert in de Utrechtse Jaarbeurs.

 

 

 

Eerste kantoor Decos

1987

Paul is nog steeds bezig met zijn studie, maar hij vindt het tijd de zaken grootser aan te pakken. Hij verlegt zijn blik van de spelcomputer naar de zakelijke software. Oplossingen op het gebied van document- en informatiebeheer zijn net in opkomst en Paul ziet zijn kans. Zo wordt Decos Information Solutions geboren. Dit zal de komende tientallen jaren worden gezien als het ‘echte’ startpunt van de bedrijfsgeschiedenis.

Hij huurt een kantoorpand in Katwijk en begint mensen aan te nemen. Het zijn stuk voor stuk eigenzinnige mensen die net als Paul worden gekenmerkt door hun authenticiteit. Het is één groot avontuur voor Paul, en bijna elke dag leert hij wel wat nieuws.

De missie van de startup avant la lettre: de toekomst mooier maken. Eigenlijk is het nieuwe Decos niet veel anders dan zijn eerdere hobbyproject; Paul doet wat hij leuk vindt en dat hij er ook nog geld voor krijgt, is een mooie bijkomstigheid.


De Decos story is begonnen! Heb jij vragen over de beginjaren van Decos? Laat het hier onder weten als reactie.
In de volgende episode beschrijven we hoe Decos verder groeit en uitbreidt naar India.