eIDAS en eHerkenning: JOIN E-formulieren zijn er klaar voor

Europese burgers en bedrijven moeten vanaf 29 september 2018 bij alle Nederlandse organisaties in de publieke sector kunnen inloggen met een door Europa erkend nationaal inlogmiddel. Dat hebben de EU-lidstaten met elkaar afgesproken in de eIDAS-verordening. JOIN E-formulieren zijn nu al klaar voor deze regeling, waardoor je je E-formulieren nu al eIDAS-ready kunt maken! 

 

eIDAS staat voor ‘Electronic Identities And Trust Services’. Met eIDAS hebben de Europese lidstaten afspraken gemaakt om dezelfde begrippen, betrouwbaarheidsniveaus en onderlinge digitale infrastructuur te gebruiken. De Europese Unie wil hiermee regelen dat het makkelijker en veiliger wordt om binnen Europa online zaken te regelen. Een onderdeel van de verordening is het grensoverschrijdend gebruik van Europees erkende inlogmiddelen. Dit kan alleen met een betrouwbare online identiteitscheck aan de voordeur.

De Europese maatregel is bindend voor alle publieke organisaties. Dit betekent dat je als overheidsorganisatie vanaf september verplicht bent om je diensten ook aan te bieden aan inwoners en organisaties van andere EU lidstaten. Voorbeelden zijn DigiD en eHerkenning. De eIDAS gaat om het betrouwbaarheidsniveau van het inlogmiddel en niet de dienst.

 

Wat betekent dit concreet?

Deze verordening houdt in dat al je aanvraagformulieren en inlogpagina’s ook een mogelijkheid moeten bieden om via eIDAS in te loggen, bijvoorbeeld middels een aparte login-button. Wil je voldoen aan de eIDAS-verordening, dan maken we dit uiteraard graag voor je mogelijk op je JOIN E-formulieren. Decos levert deze aansluiting gezamenlijk met Connectis, een leverancier die deze inlogvoorziening voor je regelt. Wil je hier gebruik van maken, neem dan snel contact op met je account manager.

  • Stap 1: Neem contact op met je accountmanager als je de aansluiting van eIDAS en/of eHerkenning wilt regelen.
  • Stap 2: Samen brengen wij de processen en formulieren in kaart waar eIDAS bij jullie organisatie voor gebruikt moet worden. Tip: start met de contactformulieren en laagdrempelige aanvragen.
  • Stap 3: Decos controleert en plaatst de productie-formulieren op je website en je bent eIDAS-ready!

 

Combinatie met eHerkenning

eIDAS maakt gebruik van hetzelfde platform waar eHerkenning op is aangesloten. Wanneer je eIDAS aanschaft is het een kleine stap om direct ook eHerkenning te activeren. eHerkenning is de inlogmethode voor Nederlandse bedrijven.

 

Wacht niet te lang!

We horen het graag wanneer je wilt aansluiten op eIDAS en of je ook gebruik wilt maken van eHerkenning. Hoe eerder we het weten, hoe beter, zodat wij het kunnen opnemen in onze planning en de aansluiting voor 29 september voor je kunnen verzorgen. Neem gerust contact op met je accountmanager.