Een huis zonder papier

“Heb je thuis dan ook helemaal geen papier meer?” wordt mij regelmatig gevraagd. Het is wel bekend dat we bij Decos volledig digitaal werken, en dat ik daar groot fan van ben. Ik moet toegeven: thuis zijn we niet volledig papierloos, ik heb daar natuurlijk ook minder te vertellen! Maar ik ben blij dat we wel veel minder papier hebben dan menig ander huishouden. Hierbij mijn tips om zo papierloos mogelijk te worden thuis.

 

Een huis zonder papier

 

VARA TV programma GroenLicht kwam laatst bij Decos langs. Ze maakten een item over ‘Leven Zonder Papier’. Ze wilden alles weten over het hoe en waarom van papierloos werken en wat dat oplevert voor het milieu. Presentatrice Milouska Meulens was thuis ook aan de slag gegaan met het opruimen van papier, en was er behoorlijk van geschrokken: “Als je gaat opruimen, kom je er achter dat een heel groot deel van je leven eigenlijk niet meer is dan oud papier. Het geeft ook nog eens heel veel troep. Als je je dan bedenkt wat er allemaal bij komt kijken bij het productieproces: chloor om het papier wit te krijgen, brandstof om het te vervoeren, water… Ik wil dat niet meer!”

Ik ben het roerend met haar eens. Er wordt ontzettend veel papier geproduceerd dat supersnel in de papierbak belandt, zoals reclamefolders, kranten of facturen. Een enorme verspilling waar veel mensen zonder nadenken aan bijdragen!

 

Minder papier brengt rust, ruimte & gemak

Natuurlijk hebben sommige stukken papier emotionele waarde. Ook wij hebben fotoalbums en kinderboeken, die we nooit weg zullen doen. Maar ik denk dat je veel van het papier in je huis kunt weggooien. Waarom? Het allerfijnste vind ik dat het je zoveel rust en ruimte in je huis, én in je hoofd oplevert. Er zijn mensen die kasten vol boeken bewaren, maar als je kritisch nadenkt over welke boeken je echt bewaart om ze nog eens te lezen, zullen er ongetwijfeld veel boeken sneuvelen.

Als je alleen die exemplaren bewaart die je echt de moeite of emotie waard vindt, en de rest opruimt, schep je heel veel ruimte in je huis. Een plank met mooie objecten, zoals kunst of foto’s van je dierbaren, vind ik emotioneel veel waardevoller dan een stapel boeken zonder gevoel. Ik vind het niet alleen mooier om naar te kijken, maar het geeft me ook rust. Het is ruimtelijker. Niet voor niets heeft de Japanse opruim-goeroe Marie Kondo talloze aanhangers. Ontspullen levert je echt wat op.

 

Marie Kondo life changing magic of tidying up

 

Stop de toevoer en ruim op

Als je ook minder papier in je huis wilt, is de belangrijkste stap: het stoppen van de toevoer. Vraag of je facturen per mail kunt ontvangen. Zeg je abonnementen op of vraag de digitale variant aan. En voor alle post die nog binnenkomt, gebruik je gelijk bij de voordeur een scanner app op je smartphone. Zo kun je bij de brievenbus meteen de belangrijke dingen digitaliseren en opslaan in Dropbox of Google Drive, en de rest direct in de papierbak of shredder gooien. Daardoor komt papier bij ons niet verder dan de hal.

Daarna volgt het opruimen. Begin met je boeken, want dat ruimt lekker snel op. Natuurlijk moet je bewaren wat emotionele waarde voor je heeft. Informatie of naslag boeken kunnen meestal weg, daar gebruik je nu toch het internet voor of Wikipedia.

En daarna volgt het monnikenwerk: je administratie. Ga door al je ordners heen, scan wat je wilt of moet bewaren en gooi het weg. Ik heb al mijn oude administratie door de shredder gehaald. Dat was natuurlijk onwijs veel werk, maar ergens was het ook wel fijn om te doen. Als je blaadje voor blaadje door de shredder haalt, gaat het nog een keer door je gedachten en kun je ook checken of er per ongeluk niet iets tussen zit wat je niet weg wilt doen. Van mappen vol papier hield ik een paar velletjes over, en daar zaten verrassende dingen tussen waar ik oprecht blij van werd. Of iets wat belangrijk was en niet weg kon, zoals een kentekenbewijs.

 

Tips voor minder papier in huis:

  • Plak een Nee/Nee sticker op je brievenbus. Deze kun je aanvragen bij je eigen gemeente. Je vindt de juiste link op deze site.
  • Houd je wel van reclamefolders: gebruik daarvoor dan een app.
  • Gebruik bij je brievenbus gelijk een goede scanner app, zoals Microsoft Scanner (gratis), Scanbot of Scanner Pro (betaald maar ook beter).
  • Vraag je bankafschriften digitaal aan.
  • Zeg abonnementen op van kranten of tijdschriften die je toch niet vaak leest. Gebruik bijvoorbeeld Flipboard of Blendle voor het lezen van nieuws. Of als je toch graag achtergronden leest, neem dan een digitaal abonnement.
  • Vergader digitaal met Minute (gratis voor je vereniging).
  • Maak gebruik van de online portalen die worden geboden door je verzekeraar, pensioendienst, bank, energie leverancier, overheidsdiensten, etc.
  • Gebruik geen visitekaartjes, maar koppel met elkaar via LinkedIn. Het leuke daarvan is dat je heel snel kunt zien wat je gemeenschappelijke interesses zijn.
  • Lees boeken op een e-reader.
  • Luister boeken in de auto of op de fiets, zoals met audible.com of storytel.nl.
  • Vraag geen bonnetjes bij de supermarkt.
  • Digitaliseer de kinderwerkjes voor later.

 

Ik ben heel benieuwd of jij net zo blij wordt als ik van minder papier in je huis! Wat levert het jou op? Laat het me weten!